Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Mud Jeans recyclet eerste 3000 spijkerbroeken

15 april 2016 15:08 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Twee jaar geleden kwam RTL Z het bedrijf Mud Jeans tegen op de Innovation Expo. Ze produceren duurzame spijkberbroeken en groeien hard: binnenkort sturen ze de eerste 3000 broeken naar Spanje om ze volledig te laten recyclen. We spraken oprichter Bert van Son om te vragen hoe het nu met hem gaat.

Het concept is simpel: in plaats van een broek te kopen, lease je hem en stuur je hem na een jaar terug naar Mud Jeans. Drie jaar na de lancering merkt Van Son dat het idee aanslaat.

"We hebben ongeveer 2000 leasers en verkopen ook heel veel broeken op de traditionele manier aan winkels. Toen we begonnen met het bedrijf konden we de broeken nog zelf verpakken en opsturen, nu versturen we er zo veel dat we dat moeten uitbesteden."

Recyclen
De groei van het bedrijf betekent ook dat er steeds meer spijkerbroeken worden teruggestuurd door gebruikers die aan het einde van hun leaseperiode zijn gekomen. Van Son: "We kunnen nu de eerste 3000 broeken laten recyclen. Die worden in Valencia eerst verwerkt tot vezels, en daar maken we nieuw katoen van. De broeken die we daarmee maken bestaan voor zo’n 20 procent uit gerecycled materiaal."

Toch besteedt Van Son nog veel meer aandacht aan de duurzaamheid van zijn broeken. "We zorgen ervoor dat ze eerlijk geproduceerd worden en houden bij het productieproces rekening met het milieu", zegt hij.

Chemicaliën
De meeste spijkerbroeken worden gewassen met stenen, om een vintage look te krijgen. "Onze producent in Tunesië heeft een methode ontwikkeld om zonder te wassen diezelfde look te krijgen. Ze gebruiken daar lasers. Dat is veel duurzamer, want ze hebben er geen chemicaliën bij nodig en gebruiken veel minder water", vertelt Van Son.

De productiemethode trekt de aandacht van klanten, merken ze bij Mud Jeans. "We hebben eigenlijk net de overstap gemaakt van chaotische start-up naar een bedrijf dat klaar is voor de toekomst. We zijn gisteren verhuisd naar een groter pand, want we groeien letterlijk uit ons jasje."

Zo krijgen de spijkerbroeken in Tunesië hun vintage look:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore