Business

Tingeling! Dit Belgische bedrijf is de ijscokoning van Nederland

20 april 2018 16:42 Aangepast: 20 april 2018 18:39
Een Belgische ijsverkoper aan de oever van de Lek, nabij Nieuwegein. Beeld © ANP

Op dit soort warme dagen hoor je geregeld, meestal na etenstijd, de bel van de ijscowagen klingelen. Maar is het je ooit opgevallen dat de witte busjes vaak een Belgische kentekenplaat hebben? Ze hebben nog net geen monopolie in een deel van het land.

Witte busjes, niet meer de modernste, waar met grote rode letters IJsmanneke opstaat. Als je bijvoorbeeld in Noord-Brabant, Zuid-Holland of zelfs Utrecht woont heb je ze vast wel eens voorbij zien rijden in je straat. Zeker op zomerse dagen als vandaag proberen de Belgen massaal hun ijsjes aan 'ons' noorderburen te verkopen.

'Nederlandse ijscomannen zie je bijna niet meer'

Zo’n 35 jaar geleden durfde het Belgische IJsmanneke de grens over te steken. Het bedrijf zit al meer dan vijftig jaar gevestigd in Kasterlee, niet ver van de grens. "Zodoende zijn we in Eindhoven beland en verder en verder gegaan", vertelt mede-eigenaar Peter de Groof. "Een monopolie is een groot woord, maar Nederlandse ijscomannen zie je bijna niet meer."

Anderhalf uur rijden vinden de Belgen geen probleem, want zelfs in Utrecht rijden de busjes rond. In veel gemeentes hebben ze daar een zogenoemde ventvergunning voor nodig, maar dat is steeds minder vaak het geval.

En dan is het een kwestie van de twaalf busjes vullen met het eigen schepijs en de ijsjes van Ola, de grens oversteken en verkopen maar. "Het is voor Belgen niet moeilijker dan voor een Nederlands bedrijf."

Lang leve Schengen

Vroeger, in de guldentijd, was dat wel anders, vertelt De Groof. "Er is een periode geweest dat we aan de grens van nummerplaat moesten wisselen. Dan was het op papier zowel een Nederlandse als een Belgische wagen. Die moest ook twee keer door de autokeuring."

Miniatuurvoorbeeld

De huidige busjes van het IJsmanneke hebben nog steeds dezelfde grote rode letters. (foto: IJsmanneke)

Ook de douane maakte grensoverschrijdende verkoop niet gemakkelijk. Het IJsmanneke moest 's ochtends aangeven met hoeveel liter ijs ze Nederland binnenreden, en 's avonds hoeveel er over was.

Mensen zijn minder thuis

Het was misschien wat onhandiger vroeger, maar wel leuker, vindt De Groof. "Ik heb de indruk dat het in Nederland achteruit gaat. In de supermarkt kun je Cornetto's kopen voor de prijs waar wij het voor inkopen. En mensen zijn minder thuis. Vrouwen werken en de kinderen zitten in de opvang."

Gevolgd door de Belgen

In Amsterdam-Noord en een aantal gemeentes tussen Amsterdam en Utrecht is de straatverkoop van vers schepijs grotendeels in handen van Portofino. De ijsmakers uit Vinkeveen venten al 39 jaar langs de deuren. Eigenaar Denise Hegt ziet in haar gemeentes nooit Belgen rijden, maar ook zij hoort dat dat in andere delen van het land wel gebeurt.

"Voorheen moesten we elk jaar een nieuwe ventvergunning aanvragen, maar nu is dat bijna overal vrijgegeven. Dat zorgt voor een wildgroei aan Belgen."

Het is wel eens voorgekomen dat ze werd gevolgd door een Belgische collega. "Maar wij hebben een vaste klantenkring." Het is een beetje te vergelijken met glazenwassers, waar ook de ongeschreven regel bestaat om niet in elkaars wijk te verkopen. Maar dan zonder dat criminele randje, laat Hegt weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van