Biotechbedrijf Mimetas heeft 20,5 miljoen dollar (16,6 miljoen euro) financiering binnengehaald bij een internationale groep investeerders. Het vijf jaar oude bedrijf hoopt daarmee de concurrentie van met name Amerikaanse biotechbedrijven bij te kunnen houden. "Wij zijn blij dat we kunnen laten zien dat we ook vanuit Europa sterk zijn in deze business", zegt medeoprichter Paul Vulto.
Mimetas is in 2013 opgericht door biologen Paul Vulto en Jos Joore, en inmiddels werken er 66 mensen. Het bedrijf maakt zogenaamde organen-voor- op-een- chip. Deze micro-orgaantjes worden gebruikt door farmaceutische bedrijven om hun nieuwe medicijnen kunnen testen. Daarmee worden dierproeven grotendeels overbodig gemaakt.
Met het minuscule orgaantjes kan onderzocht worden hoe medicijnen reageren onder dezelfde omstandigheden als in ons lichaam. Je moet denken aan kleine nieren, darmen, levers, hersenweefsel of tumortjes. Deze microweefsels bestaan uit verschillende typen cellen, bevatten bloedvaten en er stroomt een vloeistofstroom doorheen, vergelijkbaar meet het bloed in ons lichaam. Een farmaceut gebruikt deze weefsels om de werkzaamheid en schadelijke bijeffecten van nieuwe medicijnen te kunnen testen.
Marktleider
Mimetas is marktleider in dit soort producten. "De helft van de grote farmaceutische bedrijven op de wereld werkt met ons", zegt Vulto trots.
Het verse geld komt van investeerder Pilgrim Partners uit Singapore, dat vaker investeert in 'Best in Europe' life-science bedrijven. Mede-investeerders zijn het private investeringsbedrijf Korys uit België, de Taiwanese Cathay Venture en de Oost-Nederlandse Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL.
Twente
Mimetas heeft een hoofdkantoor in Leiden, een productievestiging in Twente en een onderzoekscentrum in de Amerikaanse staat Maryland. Het verse geld moet helpen bij het openen van een nieuwe vestiging in Tokyo. Japan is een belangrijke afzetmarkt.
"Maar we willen ook verder ontwikkelen met weefsel van individuele patiënten laten groeien", legt Vulto uit. "Een voorbeeld daarvan zijn kankercellen. De kankertumor van de patiënt wordt dan in 200 stukjes verdeeld waarna op ieder stukje een ander medicijn wordt getest. Het medicijn dat in het laboratorium het beste werkt, kan dan worden toegediend bij de patiënt."
Concurrentie uit Boston
Vulto zegt dat zijn grote concurrenten vooral uit Boston en omgeving komen. "Ze hebben het daar gemakkelijker omdat investeerders daar sneller geld ter beschikking stellen. Onze concurrent Emulate haalde al 50 miljoen dollar binnen."
Toch ziet hij ook veel voordelen van Leiden als uitvalsbasis. "Er is veel talent is te vinden in Nederland terwijl in Boston de concurrentie om goede mensen moordend is. Met het geld dat we nu beschikbaar hebben, zorgen we ervoor dat we niet links en rechts worden ingehaald door de concurrentie."