Business

Zowel werkgevers als werknemers ontevreden met arbeidsmarktplan

09 april 2018 20:34 Aangepast: 02 mei 2018 10:13
Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde maandag zijn Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Zowel werkgevers- als werknemersorganisaties uiten stevige kritiek.

Volgens FNV maakt het kabinet werken nog onzekerder en volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW sluiten de maatregelen niet aan bij de economische ontwikkeling en de arbeidsmarkt.

Makkelijker ontslag

De meeste maatregelen zijn eind vorig jaar al aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil onder meer de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid verminderen. Het voorstel van Koolmees moet zorgen dat werkgevers gemakkelijker mensen kunnen ontslaan.

Een paar opvallende maatregelen:

-Langere proeftijd bij vast contract (van twee naar vijf maanden);

-Lagere WW-premie voor werkgevers die iemand meteen vaste baan aanbieden in plaats van tijdelijk contract;

-Lagere scholen kunnen bij ziekte invalkrachten inhuren, zonder daarbij rekening te houden met de zogeheten ketenbepaling. Dit moet een einde maken aan het tekort aan invalkrachten;

-Ontslag wordt mogelijk op meerdere gronden. Het kan dus een optelsom zijn van redenen. De werknemer kan dan wel een hogere ontslagvergoeding krijgen.

FNV-voorzitter Han Busker denkt dat de kans op een vast contract alleen maar afneemt. En Maurice Limmen (CNV) is ook ontevreden: "Het wetsvoorstel versnelt de doorgeschoten flexibilisering alleen maar. Daardoor wordt het vaste contract onzekerder en flexwerkers worden amper beter beschermd."

'Onhanteerbaar'

Ook werkgeversorganisaties zien niets in de plannen. VNO-NCW en MKB-Nederland schrijven samen: "Anders dan in het Regeerakkoord aangekondigd, wordt het werkgeverschap hiermee niet aantrekkelijker. Alle vormen van tijdelijke arbeid worden duurder en in sectoren die hier afhankelijk van zijn onhanteerbaar."

De WAB is momenteel 'voor internetconsultatie vrijgegeven’, wat betekent dat partijen nog feedback mogen geven op de wet. De plannen kunnen daarmee nog worden aangepast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van