Business

Zo werd het bedrijf van de familie Lubbers duurzaam

02 april 2018 13:37 Aangepast: 02 mei 2019 16:21
Oud-premier Ruud Lubbers, die 14 februari 2018 overleed. Beeld © ANP

De investeringsmaatschappij van de erfgenamen van Ruud Lubbers, waarin een vermogen van 78 miljoen euro is ondergebracht, wil alleen nog maar 'groen' beleggen. Maar de familie blijkt al decennialang lang te investeren in duurzaamheid.

Hoe vergaarde de familie Lubbers haar vermogen?

In de jaren vijftig koopt de vader van Ruud Lubbers het staalbedrijf Hollandia in Krimpen aan den IJssel, dat onder meer stalen bruggen bouwt. In 1963 gaan Ruud en zijn broer Rob het bedrijf leiden. Nadat Ruud in 1973 kiest voor de politiek, bouwt zijn broer Hollandia verder uit.

Ruud blijft via een stichting de helft van de aandelen houden. Na zijn vertrek uit de politiek in 1995 krijgt hij daar weer volledig zeggenschap over. Hollandia vormt de basis van zijn vermogen.

Wanneer raakte Ruud Lubbers geïnteresseerd in duurzaamheid?

In een ontwapendend interview met trendwatcher Vincent Everts vertelde Lubbers in 2014 dat zijn interesse in het milieu in de jaren zestig ontstond, toen zijn kinderen in Kralingen door de vervuiling niet meer konden zwemmen in open water. 

Om het leefmilieu te verbeteren, werd hij lid van de Rijnmond Raad. Als premier was hij in 1989 mede-verantwoordeijk voor het eerste integrale natuur- en milieubeleidsplan van Nederland.

Wanneer stak hij ook daadwerkelijk geld in duurzaamheid?

Eind jaren tachtig krijgt windenergie de wind in de zeilen. Door omvangrijke overheidsubsidies wordt  het voor het staalbedrijf van de familie Lubbers interessant om in de sector te investeren. In 1987 koopt Hollandia daarom windturbinebouwer Newinco in Rhenen. In 1990 wordt de dochter samengevoegd met concurrent Bouma.

Zo ontstaat NedWind, in de jaren negentig een van de drie grote windmolenbouwers in Nederland. NedWind werkt aan een reeks windmolenparken in Nederland, zoals die bij de Eemmeerdijk tussen Zeewolde en Almere (hieronder).

 

Miniatuurvoorbeeld

Investeerde de familie méér in duurzaamheid?

Dat was wel de bedoeling. Hollandia is sinds 1978 beursgenoteerd. Maar de familie wil het staalbedrijf liever volledig in handen hebben. In de eerste helft van de jaren negentig wordt de onderneming daarom (inclusief NedWind) in twee stappen uit het beursfonds gelicht, en weer volledig privébezit.

In 1995 maakt directeur Rob Lubbers bekend dat het achtergebleven beursfonds - Hollandia Industriële Maatschappij - een 'groene' investeringsmaatschappij wordt. De familie wil zelf eigenaar worden van windparken, en heeft al projecten op het oog op de Maasvlakte en in Haarlem, Enkhuizen en Medemblik.

 

Miniatuurvoorbeeld

Dus sinds 1995 zit de familie Lubbers groot in windenergie?

Nee, want de plannen mislukten. Al in 1996 gooide Rob Lubbers de handdoek in de ring. Volgens hem waren de banken ook op jacht gegaan naar op fiscaalvriendelijke beleggingen in windparken, zodat er voor de familie niets meer te verdienen viel.

Het bedrijf gooide het daarom over een andere boeg: de overname van het Rotterdamse Furness, een groep autohandels en fruitoverslagbedrijven.

Gelukkig had de familie NedWind nog...

Nou ja... NedWind groeide in de jaren negentig uit tot een serieus bedrijf, met honderd werknemers en een omzet van 80 miljoen gulden. Maar in 1998 verkocht de familie Lubbers de windmolenfabriek aan de grotere Deense concurrent NEG Micon, die later opging in Vestas.

In plaats van dat de familie Lubbers haar positie in de duurzame sector versterkte, gebeurde dus het tegendeel.

Wanneer ging de familie Lubbers opnieuw duurzaam investeren?

In eerdergenoemd interview vertelde Ruud Lubbers dat hij na 1995 een van de eerste elektrische autorijders was. Eind jaren negentig had hij geld over, dat hij via zijn investeringsbedrijf Breesaap investeerde in duurzame bedrijven.

Zo stak Lubbers geld in de duurzame Triodos Bank. Op het hoogtepunt bezat hij niet minder dan 8 procent van de aandelen. Dat belang verwaterde tot 1 procent.

Daarnaast investeerde Lubbers na de eeuwwisseling ook rechtstreeks geld in duurzame bedrijven. Zo stak hij in 2010 op voorspraak van zijn zoon Bart enkele miljoenen in de producent van snellaadstations Epyon. Dat belang werd een jaar later alweer verkocht, aan de Zwitserse industriereus ABB.

Uit de jaarverslagen van investeringsmaatschappij Breesaap blijkt dat hij ook andere duurzame investeringen deed in bedrijven waarbij zijn kinderen zakelijk waren betrokken.

Welke duurzame bedrijven zijn dit dan?

De bekendste is zonder twijfel Fastned. Dat is het bedrijf dat zoon Bart Lubbers in 2012 oprichtte, om een netwerk snellaadstations voor elektrische auto's langs de snelwegen te bouwen.

Aanvankelijk verschafte de investeringsmaatschappij van Lubbers leningen, met de stations als onderpand. Maar vorig jaar werden de leningen, ter waarde van ruim 10 miljoen euro, omgewisseld in aandelen Fastned. Daardoor loopt de familie nu een groter risico op de investering.

 

Miniatuurvoorbeeld

In welke duurzame bedrijven zit de familie nog meer?

De investeringsmaatschappij van de erven Lubbers heeft inmiddels ook geld gestoken in Green Link, dat onder leiding van zoon Paul zonne-energieparken in Spanje exploiteert.

Verder heeft het belangen in producent van elektrische fietsen Qwic, ombouwer van elektrische auto's ECE Cars en Transitions Now. Dat laatste bedrijf, waarin Paul partner is, investeert onder meer ViriCiti, dat bezig is met elektrische bussen. Ook heeft de familie belegd in duurzaam vastgoed, waarbij Barts en Pauls zwager Jan de Mooij betrokken is.

Onlangs meldde RTL Z op basis van het meest recente jaarverslag dat de erfgenamen van Lubbers het investeringsbedrijf helemaal willen omvormen tot duurzame investeerder.

Daarmee investeert de familie Lubbers uiteindelijk toch volledig groen?

Nog niet. De erfgenamen bezitten nog steeds vijftig procent in staalbedrijf Hollandia. De toekomst van dat belang lijkt wel ter discussie te staan. In het meest recente jaarverslag staat namelijk dat niet-duurzame belangen geleidelijk worden afgebouwd.

Volgens Bart Lubbers betekent dat niet per sé dat er afscheid wordt genomen van het belang in Hollandia. "Er valt nog niets over te zeggen. Hollandia is natuurlijk niet een duurzaam bedrijf als Fastned of Viriciti. Maar het is bijvoorbeeld wel actief bij de bouw van windmolenparken op zee."

Hij wijst er op dat Hollandia op dit moment bouwt aan haar derde windplatform. "Dat is een constructie waarop een transformator staat, die alle energie van de windmolens verzamelt voordat het naar het vasteland gaat. Afhankelijk van het jaar kan zo'n project goed zijn voor een substantieel deel van de omzet."

Stapt de familie Lubbers nog in andere duurzame bedrijven?

Dat hangt volgens Bart Lubbers af van de projecten die langskomen. "Op dit moment hebben we nog geen concrete nieuwe participaties in gedachten. Maar we kunnen ook de investeringen in de huidige deelnemingen vergroten. Bedrijven als Fastned of Viriciti zijn nu nog klein, maar kunnen natuurlijk sterk groeien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van