Ga naar de inhoud
Business

Ondernemers bouwen gevangenis Haarlem om tot universiteit

Beeld © Open de Koepel/reA architectuur/CDII/Olaf Kramer

Na een hoop gesteggel lijkt het toch te lukken om een universitaire campus in de Haarlemse Koepelgevangenis te vestigen. De eigenaar van het pand is zo goed als rond met twee nieuwe partijen. Alleen de gemeente moet nog groen licht geven.

"Het was spannend de afgelopen maanden", zegt initiatiefnemer Ynte Anthonie Bakhuizen van Panopticon, de stichting die in april de gevangenisgebouwen van de gemeente kocht voor 6,4 miljoen euro. "Het was lange tijd onduidelijk of de plannen gingen lukken, maar alles wijst daar nu op, de gemeente is enthousiast." 

Samen met de Duitse private onderwijspartij SRH en de Nederlandse Global School for Entrepreneurship (GSE) heeft de stichting de nieuwe plannen opgezet. "Afgelopen week hebben we de laatste vragen beantwoord van het college, wij verwachten dat de gemeente akkoord gaat." De organisatie wachten tot na de verkiezingen tot er definitief groen licht is.

Onderhandelingen ketsten af

 

Miniatuurvoorbeeld

Stichting Panopticon werd speciaal opgericht voor het project met de naam Open de Koepel. De Haarlemse initiatiefnemers werken samen met Hans Adriaansens, oprichter van University College in Utrecht, om een campus te openen in de voormalige gevangenis.

In november 2017 ketsten de onderhandelingen met de Vrije Universiteit en de Open Universiteit nog af. Zij vonden het opzetten van een University College (UC) destijds te weinig toevoegen aan het bestaande aanbod en zouden vraagtekens hebben gezet bij de financiële onderbouwing. "Er is al een University College in Amsterdam", zegt voorzitter Jacqueline van de Sande. 

Geld

Het geld voor het project is tot nu toe bij elkaar gebracht door de oprichters zelf en via een lening, 'er zit geen gemeentegeld in'. Hoeveel het project in totaal gaat kosten wil Panopticon niet zeggen.

"We genereren uiteindelijk inkomsten doordat we zo'n 12.000 vierkante meter aan ruimte verhuren aan studenten en bedrijven. Die huur proberen we zo laag mogelijk te houden, daarom zijn we een stichting", zegt Van de Sande die zegt in principe geen winstoogmerk te hebben.

 
Miniatuurvoorbeeld

University College

Het plan is nu nog steeds om een UC te vestigen op de eerste en tweede verdieping van de koepelgevangenis. Hiervoor moeten de betrokken onderwijspartijen nog wel een accreditatieproces doorlopen, om academisch onderwijs in Nederland te kunnen geven. SRH heeft al een aantal hogescholen en universiteiten in Duitsland. GSE is een hogeschool.

Uiteindelijk moeten zo'n 600 studenten er de bijbehorende bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences kunnen volgen. "Het is kleinschalig onderwijs", zegt de organisator.

Het concept UC komt uit Amerika, en het is een studie waarin studenten zich breed oriënteren met verschillende vakken die ze zelf kiezen. De campus op het gevangenisterrein moet zo'n 200 studenten huisvesten, 'waarschijnlijk tegen sociale huurprijzen', aldus Bakhuizen.

Startups en horeca

De begane grond van de gevangenis blijft open voor het grote publiek. Er komt een restaurant en filmzalen van bioscoopuitbater The Movies. "Op de bovenste verdieping is plaats voor startups in samenwerking met broedplaats Haarlemvalley", zegt Bakhuizen.

Geruchten over de komst van een luxehotel kloppen volgens de eigenaar niet. "Wel kijken we naar de mogelijkheid om een deel van de studentenwoningen te verhuren in de zomerperiode." Dat zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een hostel.

Open in 2020

 

Miniatuurvoorbeeld

"Alle ruimtelijke plannen voor de koepel zijn al een tijdje af", zegt Bakhuizen, die samenwerkt met een aantal projectontwikkelaars. "De komende periode overleggen we nog met de toekomstige verhuurder van de studentenhuisvesting." Wie dat is wil de organisatie niet kwijt. In 2020 moeten de deuren van de UC opengaan.

De Koepelgevangenis in Haarlem ging in 2016 dicht en diende tijdelijk als opvangplek voor vluchtelingen. In Nederland krijgen meer oud-gevangenissen een (deels) nieuwe bestemming, zoals de Bijlmerbajes in Amsterdam en de koepelgevangenis in Breda. In de laatste huist inmiddels onder meer een kerk.

De Nederlandse overheid bezuinigde de afgelopen jaren flink op gevangenissen en zette er een aantal te koop. Het aantal gevangenen daalde en veel cellen kwamen leeg te staan.