Business

Shell wil CO2-uitstoot halveren in 2050, Milieudefensie blijft bij klimaatzaak

12 april 2018 16:31 Aangepast: 12 april 2018 16:39
Shell bij Pernis Beeld © Archieffoto ANP

Ze zijn ermee bezig, maar voor Shell daadwerkelijk de CO2-uitstoot fors reduceert is er nog een lange weg te gaan. Dat staat te lezen is in een tachtig pagina’s tellend rapport waarin Shell de strategie op het gebied van de energietransitie toelicht.

Shell belooft in dat rapport te proberen de carbon footprint te halveren voor 2050. Met carbon footprint wordt de mate bedoeld waarmee de uitstoot van alle broeikasgassen ​door een bedrijf, inclusief CO2, bijdraagt aan de opwarming van de aarde. In 2035 willen het bedrijf zorgen voor 20 procent minder uitstoot. 

Shell denkt dat de komende jaren de vraag naar olie nog zal stijgen. Vanaf 2040 zal die afnemen, verwacht het bedrijf. 

80 procent olie- en gasreserves voor 2030 produceren

De komende jaren zet Shell dan ook nog fors in op olie en gas: 80 procent van de reserves van het bedrijf zal naar verwachting voor 2030 worden geproduceerd, de 20 procent die overblijft daarna.

Die houding wordt niet gewaardeerd door Milieudefensie. Die organisatie dreigde vorige week Shell voor de rechter te slepen als het bedrijf niet binnen zes weken toezegt zich te houden aan de Parijsdoelen, de olie- en gasproductie te verlagen en voor 2050 een CO2-uitstoot van nul te hebben.

'Goed voor Shell, rampzalig voor ons allemaal' 

Shell stelt in het rapport te verwachten dat de uitstoot in 2070 richting nul gaat. Dat duurt nog lang te lang, denkt Milieudefensie. "Dit rapport onderstreept het belang van onze klimaatzaak", zegt een woordvoerder. "Shell ziet niet in dat hun geplande olie- en gasproductie in strijd is met het Parijsakkoord."

Volgens Milieudefensie overziet Shell de gevolgen van de energietransitie niet. "Ze voorzien een wereld die goed is voor Shell, maar rampzalig voor het klimaat en ons allemaal. Als we met Shell’s voorspelling meegaan, wordt er veel teveel olie en gas verbrand en zal de klimaatverandering uit de hand lopen."

'Klimaatverandering grote strategische vraag'

In het rapport schrijft Shell-ceo Ben van Beurden over klimaatverandering: "Begrijpen wat klimaatverandering betekent voor ons bedrijf is een van de grootste strategische vragen waar ik mee bezig ben." Hij merkt ook op dat Shell het Parijsakkoord verwelkomt en ondersteunt.

Daarnaast somt Shell een indrukwekkende lijst met actiepunten op om hun CO2-voetafdruk omlaag te brengen. Ze willen meer gas dan olie gaan produceren, vanuit hun tankstations genoeg elektriciteit verkopen om drie keer aan de jaarlijkse Nederlandse (totale) vraag om stroom te voldoen en bossen ter grootte van Spanje planten.

Alle goede voornemens ten spijt: Milieudefensie blijkt onvermurwbaar. Er is een verschil tussen woorden en daden, zegt een woordvoerder. "Gewone mensen in Nederland en de rest van de wereld betalen hier uiteindelijk de prijs voor en gaan de gevolgen van klimaatverandering voelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van