Ga naar de inhoud
Business

Personeel ING: 'Salarisverhoging Hamers moeilijk uit te leggen'

Ralph Hamers Beeld © ANP

De centrale ondernemingsraad van ING Nederland, die het personeel vertegenwoordigt, heeft moeite met de voorgestelde salarisverhoging van topman Ralph Hamers. Dat zegt voorzitter Edward Boeijenga tegen RTL Z.

"Zeker in relatie tot de ontwikkelingen binnen de bank is het heel lastig om zo'n stap uit te leggen", zegt Boeijenga. "Denk daarbij aan de afbouw van het personeelsbestand in Nederland, de verhoging van kosten voor klanten, de toename van werkdruk en de voorbeeldrol van ING in de maatschappij."

'We vinden er wel iets van' 

Boeijenga benadrukt dat de ondernemingsraad hier niet over gaat. "Het is een beslissing van de raad van commissarissen. Wij hebben daar geen direct spreekrecht over, maar hebben hier intern natuurlijk wel over gesproken. En we vinden er ook wel wat van."

LEES OOK: Fors hogere beloning voor ING-topman Hamers: 'verdiende te weinig'

Pensioenbelegger PGGM, een van de grootste pensioenbeleggers van het land, wil in gesprek met de bank over de salarisverhoging. "We willen graag een verdere toelichting op het voorstel", zegt de woordvoerder.

"Uiteindelijk moeten wij als aandeelhouder bepalen of we het wel of niet ondersteunen. Dat doen we in de aandeelhoudersvergadering op 23 april. Voor die tijd doen we er geen mededelingen over", gaat de woordvoerder verder. "Het betekent dat we hen letterlijk de vraag gaan stellen of zo'n verhoging verstandig is."

Vragen pensioenfondsen

PGGM heeft voor ongeveer 71 miljoen euro aan aandelen in ING. Pensioenfonds ABP, goed voor 271 miljoen euro aan aandelen, stelt tegenover persbureau ANP in algemene zin dat beloningen 'verantwoord, goed doordacht en transparant' moeten zijn.

Ook zij gaan tijdens de aandeelhoudersvergadering pas in op de beloning van Hamers. De twee samen zijn goed voor ongeveer 0,6 procent van ING.

Tekst en uitleg gevraagd van ING

De ondernemingsraad en de pensioenfondsen zijn niet de enige die vraagtekens zetten bij de salarisverhoging. Van eenvoudige twitteraars tot aan Kamerleden: iedereen heeft een mening over de gage van Hamers. Vorig jaar kreeg Hamers nog een beloning van 2 miljoen euro per jaar, dit jaar wordt dat 3 miljoen euro.

De Tweede Kamer wil volgens ANP dat Jeroen van der Veer, president-commissaris, volgende week al tekst en uitleg komt geven aan de Kamer. ING wacht nog op een uitnodiging.

Tweede Kamer is tegen

Vrijwel alle partijen in de Kamer spreken zich uit tegen de salarisverhoging, na een oproep van Bart Snels (GroenLinks). GroenLinks noemt het 'moreel verwerpelijk', vooral omdat ING een paar jaar geleden nog miljarden moest lenen van de overheid. "Nu vinden ze het kennelijk rechtvaardig om hun topman een salarisverhoging te geven van een miljoen", zegt Snels.

LEES OOK: Woede en verbijstering over enorme loonsverhoging ING-topman: 'Stuitend en ouderwets graaien' 

Dat schiet dus in het verkeerde keelgat, ook al heeft de Tweede Kamer eigenlijk niet direct iets te zeggen over ING. Het is immers een particuliere financiële instelling. Dat merkt Gerard van Vliet, directeur van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD), ook op.

Het Nederlandse domineesvingertje

Volgens hem is het aan de raad van commissarissen, aandeelhouders, ondernemingsraad en uiteindelijk de klanten van de bank om iets te vinden van het salaris. "We staan maar al te graag klaar met ons domineesvingertje om iedereen de les te lezen als het ons uitkomt. Als je internationaal mee wilt spelen is dat niet echt constructief", zegt hij tegen het ANP.

De salarisverhoging van 50 procent voor Hamers moet volgens de NCD in perspectief worden gezien. "ING is een internationale bank, die het bovendien goed doet. Dan is het verstandig van de raad van commissarissen om Hamers de komende jaren aan het stuur te laten. Dat geeft vertrouwen bij de beleggers, maar ook het personeel", aldus Van Vliet. Hij wijst er bovendien op dat bestuurders van internationale banken nog veel meer verdienen.