Ga naar de inhoud
Business

ING-bestuurder: nu geen tijd voor Tweede Kamer, eind maart wel

Jeroen van der Veer, voorzitter van de raad van bestuur en ING-ceo Ralph Hamers. Beeld © ANP

Jeroen van der Veer, president-commissaris van ING, zal komende week niet voor de Tweede Kamer verschijnen om tekst en uitleg te geven over de voorgestelde hoge beloning voor topman Hamers. Van der Veer kan niet, zo laat ING de Kamer weten.

Gisteren ontstond veel commotie over de aangekondigde salarisstijging van ceo Ralph Hamers van ING. Vorig jaar kreeg hij nog een beloning van 2 miljoen euro per jaar, dit jaar moet dat 3 miljoen euro worden.

Tweede Kamerleden reageerden verbolgen en willen Van der Veer op het matje te roepen. Zij riepen hem op om volgende week tekst en uitleg te komen geven in een hoorzitting. Van der Veer heeft als president-commissaris de voorgestelde verhoging goedgekeurd. Aandeelhouders moeten hier nog wel over stemmen.  

LEES OOK: Woede en verbijstering over enorme loonsverhoging ING-topman: 'stuitend' en 'ouderwets graaien' 

ING heeft nu aan de Kamercommissie Financiën laten weten dat Van der Veer niet kan ingaan op de uitnodiging. Hij is niet beschikbaar. Over twee-en-halve week kan Van der Veer wel, aldus de bank.

En om precies te zijn: op 28 maart kan een afspraak worden gemaakt. Dan heeft Van der Veer plek in zijn agenda. ING wil graag uiterlijk maandag van de Tweede Kamer horen of ze instemt met deze datum.

Reactie Kamer

Hoe de Tweede Kamer hier op zal reageren is nu nog niet bekend. Donderdag reageerden Kamerleden woedend op de voorgestelde verhoging voor Hamers . GroenLinks noemde het 'moreel verwerpelijk' om het salaris zo te verhogen. De partij was vooral kwaad omdat ING een paar jaar terug nog miljarden moest lenen van de overheid. 

Een motie van Bart Snels (GroenLinks) waarin de Tweede Kamer zich uitsprak tegen de voorgestelde salarisverhoging werd opgesteld. Bijna alle partijen ondertekenden die. 

Moeilijk uit te leggen of domineesvingertje? 

De Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren vond de ophef over de verhoging 'niet constructief'. Volgens hen is het aan de raad van commissarissen, aandeelhouders, ondernemingsraad en uiteindelijk de klanten van een bank om iets te vinden.

"We staan maar al te graag klaar met ons domineesvingertje om iedereen de les te lezen als het ons uitkomt", zei directeur Gerard van Vliet. De centrale ondernemingsraad van ING was minder goed te spreken over de voorgestelde salarisverhoging.

"Zeker in relatie tot de ontwikkelingen binnen de bank is het heel lastig om zo'n stap uit te leggen", zei voorzitter Edward Boeijenga tegen RTL Z. "Wij hebben hier geen direct spreekrecht over, maar vinden er zeker wel iets van."