Ga naar de inhoud
Business

Ondernemers: 'Auto is schakel van succes in veel winkelgebieden'

Beeld © ANP

Een op de vier politieke partijen wil het stadscentrum autoluw of autovrij maken. Goed voor het milieu, maar niet altijd voor de winkelier, zeggen detailhandelaren.

Zonder nader onderzoek kan het weren van auto's uit de binnensteden 'desastreuze' gevolgen hebben voor winkeliers en de lokale economie, waarschuwde brancheorganisatie Detailhandel Nederland vrijdag. 

Het schrappen van onder meer duizenden parkeerplaatsen in de centra van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht baart hen zorgen: de klant zal zich niet meer welkom voelen en uitwijken naar andere gebieden met parkeergelegenheid of online boodschappen gaan doen.

Discussie

In veel plaatsen worden al langere tijd discussies gevoerd over het uitbreiden van autoluwe gebieden, zoals in Wierden, Haarlem, Epe en Wijk bij Duurstede. Voorstanders vinden het goed voor het milieu en het aangezicht van het centrum. Tegenstanders vrezen het verlies van klanten.

Een zorg die gedeeld wordt door Eduard Plate, manager van winkelgebieden in onder meer Zwolle en Hardenberg. "De auto is de schakel van succes in veel winkelgebieden", zegt hij. "Maak je een plek autoluw en doe je niets om het bereikbaar te houden, dan is dat slecht voor de omzet."

Mensen zijn druk

Mensen zijn druk, weet de ondernemer. Snel boodschappen kunnen doen is daarom belangrijk. "Een autovrij gebied is een sympathiek streven, maar je moet ook gewoon kunnen blijven winkelen in een centrum."

De ondernemer hoopt dat gemeenten daarom nuance aanbrengen in hun beleid. "Elk centrum is anders. In Hardenberg speelt de auto bijvoorbeeld een belangrijkere rol dan in Zwolle. Maar in alle gevallen moet je kijken: welke rol speelt de auto?"

Groningen

Plate noemt het autoluwe Groningen als voorbeeld. "De binnenstad overstroomt als er geen maatregelen worden genomen, daarom zijn er parkeervoorzieningen buiten het centrum gemaakt. Maar dit werkt alleen als er goede voorzieningen zijn."

Bij kleinere plaatsen en buurten buiten het centrum wijken mensen uit als het lastig parkeren is, vrezen de winkeliers. "Dan ben je afhankelijk van wandelaars en fietsers. En die nemen minder boodschappen mee. Winkelgebieden ontstaan juist omdat er aanloop mogelijk is."

Vleuterweide

Dat geldt bijvoorbeeld voor het winkelcentrum in Vleuterweide. "Kunnen parkeren is hier essentieel voor het winkelend publiek", zegt Jacqueline van Vulpen van Pour Vous parfumerie. "Er is hier parkeerplek, maar er kan meer bij."

Van Vulpen begrijpt de milieuoverwegingen, maar zegt dat mensen hier juist komen om boodschappen te doen voor de hele week. "Daar hebben ze een auto voor nodig. Ze willen niet te ver lopen met een grote kar met spullen."

Een deel van het winkelend publiek in Vleuterweide mijdt volgens de ondernemer de drukke dagen en dat is niet goed voor de omzet. "De kleinere ondernemers moeten een heel gezin onderhouden op hun zaak. Dus ik zou zeggen: zoek een middenweg tussen milieu en economie."