Nederland is weer een bezorgsite rijker. Na Thuisbezorgd, Foodora, Deliveroo, Hungry en UberEats kunnen hongerige consumenten vanaf juni ook een maaltijd bestellen via Eten.com.
Het grote verschil met de concurrentie is dat Eten.com een coöperatie is waarbij de aangesloten restaurants zelf de dienst uitmaken. Ze betalen een vaste commissie van 6 procent per bestelling en krijgen inzicht in alle data die het platform verzamelt. Bovendien kunnen de voorwaarden alleen worden gewijzigd als het bestuur unaniem beslist.
Het initiatief komt voort uit Horeca in Actie, een collectief van zo'n duizend horecaondernemers die eind vorig jaar protesteerden tegen de tariefsverhoging van Thuisbezorgd. De marktleider verhoogde de commissie van 12 procent naar 13 procent. Door gezamenlijk op te treden hoopten de restauranthouders het beursgenoteerde Thuisbezorgd op andere gedachten te brengen.
Coöperatiemodel
"We zijn de controle volledig kwijt", stelt initiatiefnemer Sleman Mirza, die eerder ook aan de wieg stond van Horeca in Actie. De ondernemer bestiert zelf een wokrestaurant in Enschede en weet als geen ander hoe het is om afhankelijk te zijn van een 'monopolist' als Thuisbezorgd, zegt hij. "Met Eten.com hopen we de regie weer in handen te krijgen."
Sinds vandaag kunnen horecaondernemers zich bij Eten.com aanmelden als lid van de coöperatie. Via het netwerk van Horeca in Actie meldden zich al ruim 1200 restaurants zich aan. Thuisbezorgd bezorgt in Nederland voor zo'n 7500 restaurants, een aantal dat volgens Mirza ook haalbaar is. "Wij verwachten dat aantal binnen aanzienlijke tijd te halen."
Bewuste consument
Om zoveel mogelijk restauranteigenaren aan te spreken, is Eten.com niet alleen beschikbaar in het Nederlands en Engels, maar ook in het Arabisch, Chinees en Turks. "We willen alle restaurants in Nederland aanspreken", zegt Mirza. "Hiermee willen we duidelijk maken dat het platform van ons allemaal is."
Eten.com richt zich in eerste instantie op de 'bewuste consument'. Zo kunnen zij straks bij het betalen aangeven of ze een vrijwillige donatie willen doen aan een kind in de derde wereld. "Je bestelt dan niet alleen eten voor jezelf, maar ook voor een arm kind aan de andere kant van de wereld." Daarnaast is de site ook iets goedkoper vanwege de lagere commissie.
Marketingcampagne
In de aanloop naar het WK voetbal in juni, waar Nederland overigens weer niet bij is, wordt de huidige website vervangen door de bestelsite. Met de lancering volgt ook een uitgebreide marketingcampagne om de consument kennis te laten maken met Eten.com. "We zijn met iets heel leuks bezig", aldus Mirza, die hier verder niets over kwijt wil. Ook over de prijs voor het domeinnaam houdt hij zijn lippen stijf op elkaar.
De bezorging van de maaltijd is vooralsnog aan de restauranthouder zelf, maar Eten.com sluit niet uit dat het deze service straks overneemt, net zoals Thuisbezorgd, dat ook eigen bezorgers in dienst heeft. "We voeren op dit moment gesprekken met partijen die dat kunnen", zegt Mirza. "Dus het zou zo maar kunnen dat wij die service vanaf dag één kunnen leveren."
Niet zo makkelijk
Thuisbezorgd maakt zich geen zorgen over de komst van de nieuwe concurrent, zegt woordvoerder Joris Wilton in een reactie. "Thuisbezorgd is zelf ook klein begonnen. Er wordt nog altijd gedaan alsof we nog steeds met drie man in een zolderkamertje zitten, maar er werken inmiddels honderden mensen."
Hij benadrukt dat de restaurants die zich hebben aangesloten bij Thuisbezorgd gemiddeld 70.000 euro per jaar aan extra omzet binnenhalen. "Dat moeten die nieuwe toetreders maar zien te presteren. Wij leveren de efficiëntste en goedkoopste service. Het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt. We wensen ze veel succes."