Business

Jumbo bouwt Emté-supermarkten om en heeft 'flinke groeiambities'

05 maart 2018 10:50 Aangepast: 18 maart 2018 03:29
Frits van Eerd, CEO van Jumbo. Beeld © ANP

De Emté-supermarkten die in handen komen van Jumbo worden allemaal omgebouwd. Dat zegt Jumbo-ceo Frits van Eerd tegen RTL Z. Volgens hem komt er voorlopig nog geen eind aan de overnames in de supermarktbranche.

Twee derde van de 130 Emté-supermarkten worden omgebouwd tot Jumbo. De rest komt in handen van de Coop. Van Eerd noemt de overname 'geweldig mooi nieuws voor ons'. "De winkels passen goed in ons netwerk." Halverwege 2019 moeten de supermarkten zijn omgebouwd. 

Overnamegesprekken waren al driekwart jaar gaande, zegt hij. Op de vraag wat de doorslag gaf, antwoordt de topman: "Goede samenwerking en vertrouwen van de verkopende partij dat wij er iets moois van zullen maken."

'Flink groeiambities'

Groothandel Sligro komt net als Jumbo uit Veghel. De bedrijven zijn straks geen concurrenten meer, maar gaan juist samenwerken. Sligro wordt de toeleverancier van de ruim zestig La Place-restaurants. "En daar hebben we flinke groeiambities mee."

Zie ook: Jumbo en Coop nemen de Emté-supermarkten van Sligro over

De afgelopen jaren deed Jumbo diverse overnames, zoals Super de Boer in 2009, C1000 in 2012 en La Place in 2016. Van Eerd zegt dat aan die overnames nog geen einde is gekomen. "Verdere consolidatie in de markt gaat gebeuren en als wij die niet veroorzaken doet een ander dat wel."

Jumbo telt zonder de gekochte Emté's 585 winkels in Nederland. Als de gekochte supermarkten zijn omgebouwd zijn dat er dat zo'n 670. 

Overname

Jumbo en de Coop nemen Emté over van groothandel Sligro. Ook de distributiecentra van Emté in Kapelle en Putten, een vleesverwerkingsfabriek in Enschede en het hoofdkantoor in Veghel verwisselen van eigenaar. Met de aankoop is een bedrag van 410 miljoen euro gemoeid. 

De 6200 medewerkers, samen goed voor 2700 voltijdsbanen, gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar. De partijen verwachten de deal in de loop van dit jaar af te ronden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van