Ondernemen

Klaar met de Nederlandse boerderij? Vertrek naar het buitenland!

22 februari 2018 18:03 Aangepast: 22 februari 2018 19:00
Te koop: Boerderij in Manitoba, Canada Te koop: Boerderij in Manitoba, Canada (foto: Interfarms) Beeld © Interfarms

Iets voor jou? De boel de boel laten, emigreren naar Canada en daar een boerderij overnemen van 500 hectare tussen de glooiende heuvels van Manitoba. Kosten? Voor iets meer dan 3 miljoen euro koop je een instapklaar boerenbedrijf dat zich richt op graanproductie.

Steeds meer boeren in Nederland oriënteren zich wel op een vertrek naar het buitenland. Dat zegt emigratiemakelaar Interfarms, dat boeren helpt om die stap te zetten. Afgelopen jaren vertrokken er steeds ongeveer 25 boeren via Interfarms naar het buitenland.

Funda voor boerderijen

Dat buitenland, dat is nogal gevarieerd. Emigratiecoördinator Richard Roddenhof vertelt dat Duitsland, Denemarken, Zweden en Canada de populairste landen zijn, maar dat ze ook boeren helpen verkassen naar Australië of Slowakije.

Liefhebbers van het eindeloos doorspitten van Funda die daarnaast ook nog eens interesse hebben in een boerderij in het buitenland, kunnen hun hart ophalen op de website van Interfarms. Daar staan bijna 400 boerenbedrijven te koop in 21 landen.

Te koop: boerderij met vliegveld en 7800 voetbalvelden

Miniatuurvoorbeeld

De prijzen variëren: je hebt bedrijven die je voor 500.000 euro over kan nemen, maar je kan ook gaan voor een bijenhouderij in Canada (650.000 Canadese dollar). Voor twee miljoen heb je akkers in de Dordogne, voor 45 miljoen euro ben je eigenaar van 7800 hectare in Uruguay.

Aan de Rio Negro krijg je dan twee huizen, een huis voor je personeel en een landingsbaan voor een vliegtuig. De onderneming bestaat uit 2600 hectare bosbouw, 500 hectare melkveehouderij, 700 hectare akkerbouw en 3750 hectare veehouderij.

Maar je kunt het ook dichter bij huis zoeken. Familie Onis staat op het punt te vertrekken naar Duitsland. Harold (25) vertrekt met zijn vriendin en zijn ouders naar Rheinland Pfalz, waar ze een boerderij met 150 koeien overnemen. "We krijgen twee keer zoveel koeien als nu, maar qua grond gaan we van 35 hectare naar 140 hectare", zegt Onis.

Het stuk land in Uruguay (foto: Interfarms)

'In Nederland kan ik m'n dromen niet waarmaken' 

Een flinke stap, maar volgens Onis de enige logische. "Ik ben de beoogd bedrijfsopvolger en wil later kunnen doorgroeien met een rendabel bedrijf. Die ambities zijn in Nederland onhaalbaar", legt Onis uit. "De grond is daar goedkoper, je hebt geen problemen met fosfaatrechten. In Duitsland kan veel meer."

Zo'n overstap is niet altijd makkelijk. Daar komt Interfarms om de hoek kijken. "Wij helpen boeren met de oriëntatie. Daarna laten we ze kennis maken met het land, gaan ze een keer kijken bij mogelijke nieuwe bedrijven. We helpen ze met de koop, met de verkoop van hun eigen onderneming. Daarnaast helpen we ze ook met de opstart, verzekeringen, het krijgen van een visum", vertelt Roddenhof. 

Vaak gaan boeren die een emigratie overwegen eerst eens op vakantie in het land waar ze heen willen. "Dan zorgen wij dat ze daar ook Nederlandse begeleiders van ons ontmoeten, die eerder geëmigreerd zijn. Die helpen de boeren na verhuizing ook om een sociaal leven op te bouwen, scholen te vinden voor de kinderen, dat soort zaken. We laten ze niet aan hun lot over."

's Ochtends vertrekken, 's avonds koeien melken

De familie Onis gaat in april of mei verhuizen. "Tot nu toe heeft Interfarms goed geholpen. We zijn een paar keer in Duitsland gaan kijken en we kunnen er straks zo in. 's Ochtends gaan we rijden, 's avonds melken we de koeien al."

Miniatuurvoorbeeld

Voor Leonie Spronk en Henk Berkepies was dat anders. Zij verruilden in 2016 hun melkveehouderij in Nederland voor een boerderij tweehonderd kilometer ten noorden van Stockholm. "In Nederland hadden we vijftig hectare en geen uitbreidingsmogelijkheden, nu hebben we tweehonderd hectare en kunnen we biologisch zijn", vertelt Spronk.

Een avontuur was het wel, want de boerderij die ze kochten was al zeven jaar niet meer in gebruik. "Het was spannend om te zien of alles nog werkte. Daarnaast waren we wel Zweden-gek, hadden we er vaak vakanties gehad, maar de taal spreek je dan nog steeds niet. Daarom was een lokale makelaar die ook Nederlands spreekt wel erg fijn."

Wennen aan de kou, hartelijk welkom door de buurt

Uiteindelijk viel alles mee. "De jaarrekening is net klaar en we hebben echt een goed jaar gehad", zegt Spronk. De boerderij kijkt uit over de besneeuwde pistes. "Half november is dat gevallen, sindsdien vriest het hier flink en ligt er dertig, veertig centimeter sneeuw. En in de zomer wordt het nauwelijks donker. Dat is iets waar we wel aan moesten wennen."

En hoewel alles ander is, geldt ook in het buitenland dat een goede buur beter is dan een verre vriend. De mensen van wie ze de boerderij kochten hebben hen in het begin goed geholpen. "Daardoor ging de integratie ook erg soepel. Je moet van nul af aan een bedrijf opbouwen, maar dat was een geweldige uitdaging. In het begin kwamen allerlei mensen uit de buurt ook cadeautjes brengen en ons succes wensen, daardoor voelden we ons meteen heel welkom."

Miniatuurvoorbeeld
Uitzicht van de boerderij in Zweden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van