Ga naar de inhoud
Business

'Met een pingpongtafel maak je personeel niet meer gelukkig'

Beeld © ANP

Morgen begint de Fontys Hogeschool met de zesdaagse opleiding 'Werkgeluk'. Volgens de initiatiefnemers wordt het hoog tijd dat bedrijven niet aandeelhouders of klanten centraal stellen, maar het eigen personeel. "Vroeger werd een medewerker blij van huisje, boompje, beestje. Bij jonge generaties is dat geluk anders."

Het draait vooral om cultuurverandering, vertelt initiatiefnemer Gea Peper over de nieuwe opleiding Werkgeluk op de Fontys hogeschool in Eindhoven. "Een bedrijf moet er niet willen zijn om winst te maken. Wat echt belangrijk is, is de employee-experience."

De opleiding duurt zes dagen en is bedoeld voor professionals zoals HR-managers, algemeen managers en medewerkers van coaching-bureaus. Cursisten moeten er leren om 'de momenten te herkennen die iets toevoegen aan het werkgeluk'.

Peper geeft toe dat geluk creëren voor medewerkers niet iets is van de laatste tijd. "Maar er is nu wel meer ruimte voor bij bedrijven. En een extra zwengel is de krapte op de arbeidsmarkt. Ik hoor bedrijven die vaak met succes nieuw personeel werven, maar waar tegelijkertijd net zoveel of meer mensen ook vertrekken."

Anders gelukkig

Volgens docent Inge van der Putten van Fontys speelt ook mee dat we straks mogelijk wel tot ons 70e moeten werken. "En dat willen we niet door af te tellen tot het pensioen. Jonge generaties halen hun geluk minder uit huisje, boompje, beestje dan hun ouders. Ze willen het leven anders inrichten."

Medewerkers 'eisen' het geluk in werk echt op. Peper: "Mensen willen zich meer ontwikkelen en zien werk meer als een verlengstuk van jezelf. Met een pingpongtafel plaatsen ben je er echt niet."

'Werkgeluk concreet maken'

De opleiding wil daarom concreet maken wat werkgeluk is én wat het een bedrijf oplevert. "Het werkgeluk is nog vaak te vaag en zweverig", aldus Peper. Medewerker zouden positieve emoties moeten krijgen bij het werk, zich verbonden moet voelen met de organisatie, talenten kunnen ontwikkelen en het hogere doel van de organisatie ook voor zich zien. "Dat hogere doel moet dan niet zijn meer winst maken. Daar krijg je niet veel mensen gelukkig mee."

Het werkgeluk kan volgens Peper op alle niveaus in de organisatie omhoog." Ja, ook bij de schoonmaker. Die kan zijn werk zien als de hele dag de vloer moppen. Maar ook als een bijdrage leveren aan het blij maken van mensen omdat ze een schone werkomgeving hebben."  

Want in de ogen van Van der Putten halen medewerkers op een lager niveau ook werkgeluk uit eenvoudige dingen, zoals samen koffie drinken. "Het je verbonden voelen met collega’s en dat daar tijd voor is gereserveerd dus."

Complimenten geven

Het geven van complimenten draagt volgens Van der Putten ook sterk bij aan het werkgeluk. "Het ligt niet echt in onze calvinistische aard. We staan vooral klaar met commentaar als het niet goed gaat. Leidinggevenden moeten zich meer realiseren hoe belangrijk het geven van complimenten is."  

Bedrijven zijn gek als ze niet meer doen aan het geluk van hun medewerkers, zo rekent Peper voor. "Uit onderzoeken blijkt dat medewerkers die lekker in hun vel zitten 15 tot 30 procent productiever zijn."

De eerste zesdaagse opleiding (kosten 3495 euro) is met vijftien cursisten volgeboekt. "Maar we gaan snel een tweede starten", zegt Peper. "Het werkgeluk moet namelijk in het DNA van ieder bedrijf."