Business

Bestuur, commissarissen en aandeelhouders Eneco weer vriendjes

16 februari 2018 19:54 Aangepast: 16 februari 2018 21:49
Het bestuur en commissarissen denken dat het duurzame karakter van Eneco met de privatisering in het geding komt. Beeld © Eneco

Nadat ze tot voor kort rollebollend over straat gingen, kunnen het bestuur, de raad van commissarissen (RvC) en de aandeelhouders van Eneco weer door één deur. Een uitvoerig mediationtraject heeft ertoe geleid dat de neuzen weer dezelfde kant op staan.

Dat meldt het energiebedrijf in een verklaring. Met de eensgezindheid lijkt niets de privatisering meer in de weg staan, hoewel de belangen nog altijd verschillen. De aandeelhouders, 53 gemeenten waaronder Rotterdam en Den Haag, gaan vooral voor de hoogste prijs, terwijl de RvC gesteund door het bestuur met name geïnteresseerd zijn in de continuïteit van het bedrijf.

Braafste jongetje

Eneco staat bekend als het braafste jongetje van de grote energiebedrijven. Het bedrijf maakte relatief vroeg de omschakeling naar duurzame energie, terwijl andere partijen nog volop investeerden in nieuwe kolencentrales. Het bestuur en de commissarissen denken dat het duurzame karakter verloren gaat als Eneco wordt verkocht aan de hoogste bieder.

Hoewel de officiële prijs nog niet bekend is, wordt het energiebedrijf geschat op enkele miljarden. Voor gemeenten staat er veel geld op het spel. Rotterdam alleen al gaat er met bijna een miljard euro vandoor als de verkoop of beursgang inderdaad 3 miljard oplevert, Den Haag kan dan rekenen op een half miljard. Niet gek dat de aandeelhouders eurotekens in hun ogen zien.

Geen vertrouwen

De ruzie bereikte vorige maand een hoogtepunt toen meer dan de helft van de aandeelhouders, samen goed voor 85% van de aandelen, hun vertrouwen opzegden in de voltallige raad van commissarissen. Volgens de eigenaren hielden de toezichthouders onvoldoende rekening met hun belangen. Daarop stelde Eneco voor om een mediator in te schakelen.

Deze werd gevonden in Eva Schutte. Met succes: de bemiddeling van de voormalig (lands)advocaat – gespecialiseerd in conflicten tussen bestuurders, aandeelhouders, maatschappen en toezichthouders – heeft ertoe geleid dat zowel de aandeelhouders als Eneco nu gezamenlijk en op korte termijn vervolgstappen gaan zetten in de privatisering.

Verkoopproces snel starten

Wethouder Adriaan Visser van de gemeente Rotterdam is blij met het staakt-het-vuren. "Het zorgt ervoor dat we door kunnen met het privatiseringsproces. Het is zaak dat we in gezamenlijkheid snel starten met het verkoopproces waarbij het duurzame karakter van Eneco geborgd blijft."

Die blijdschap geldt ook voor president-commissaris Edo van den Assem: "In de afspraken over het privatiseringsproces zijn waarborgen ingebouwd zodat Eneco Groep haar leidende rol in het verduurzamen van onze energie in de toekomst kan voortzetten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van