Business

Mars bv is blij: minder Marsen en Snickers in schoolkantines

16 februari 2018 18:07 Aangepast: 28 februari 2018 23:02
Beeld © ANP

Snoepmaker Mars is blij dat het lukt om minder Marsen en Twixxen in de schoolkantines te verkopen, de schoolgaande jeugd moet gezonder leven. Toch moet Mars zijn producten blijven verkopen. De oplossing daarvoor is 100 procent Nederlands: een Mars-automaat waar nauwelijks Mars-producten in staan.

Maar liefst 700 middelbare scholen hebben inmiddels een machine staan met de welluidende naam: Your Choice. Dat nieuws brengt Mars Nederland vandaag naar buiten in een persbericht. De Your Choice-machine is divers gevuld. De scholier krijgt als hij zijn twee-euromunt in de machine stopt, keuze uit zoetigheid én minder calorierijke tussendoortjes.

Scholen kunnen kiezen of ze een 'Zilveren Kantine' willen zijn of zelfs een 'Gouden Kantine', zo laat een woordvoerder van Mars weten. De school die voor de hoogste plek op het podium gaat, moet 90 procent gezonde snacks in de machines hebben. En Mars kan dat voor ze regelen.

Zoet op de onderste plank

Nauwkeurig is vastgelegd hoe dat dan gaat. Een gouden machine heeft maar 10 procent ruimte voor Marsen, M&M’s en Snickers. "En die staan dan op de onderste rij in de vitrine, de beste plaatsten zijn voor de andere producten", zegt de woordvoerder. Hoewel, sommige machines hebben een koelelement onderin zitten, dan komen de dranken onderin en mag de zoetigheid een plekje naar boven.

Snoep verkopen is een complexe business geworden. Mars is partner in het convenant 'Akkoord gezonde voeding op scholen'. Alles in de strijd tegen het oprukkende overgewicht onder jongeren. Scholen zijn primair verantwoordelijk, zo staat in het convenant, maar ook leveranciers moeten hun maatschappelijk verantwoorde steentje bijdragen. Het voedingscentrum houdt in de gaten of iedereen zich aan de regels van het convenant houdt.  

Machines met ook minder zoete producten plaatsen kan Mars niet alleen. Daarvoor werkt het bijvoorbeeld samen met Spabel, die flesjes Spa-bronwater levert. En met FrieslandCampina voor de yoghurtdrankjes, maar ook bijvoorbeeld met bijvoorbeeld PepsiCo.

Chips

Die laatste naam is onverwacht, als het gaat om de gezondere producten in de machine. "PepsiCo levert chips die per zakje onder de 110 Kilocalorieën blijft", licht de woordvoerder toe.     

Want er is ook een grens bedacht in het convenant. Die '90 procent niet-zoetigheid' betekent niet dat er alleen fruit en water in de machine zit. De grens is 110 kilocalorieën. Alles wat daar onder blijft telt mee. En met die grens is het nog best mogelijk om een voor scholieren aantrekkelijk aanbod te bieden. Met chips, kruidkoek, en fruitwater als de gezonde keuze.

Mars hoopt dit jaar weer meer scholen over te halen voor een gouden of zilveren Your Choice-machine te gaan. In het laatste geval is er nog twintig procent ruimte in de kast voor Snickers en Marsen. Hoe dan ook: de school heeft dan zijn best gedaan, het voedingscentrum en Mars ook. En de scholier kan nog altijd zijn twee euro besteden aan een Mars of een Snicker. Of iets met net wat minder calorieën natuurlijk. Zijn keuze.

RTL Z / Perry Feenstra

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van