Ga naar de inhoud
Business

'Schiphol kan zonder risico's doorgroeien naar 550.000 vluchten'

Beeld © ANP

Schiphol kan jaarlijks beperkt groeien tot maximaal 550.000 starts en landingen zonder dat de kans op een ongeval per jaar toeneemt. De luchthaven moet dan een aantal maatregelen nemen op het gebied van veiligheid.

Dat staat in een analyse van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Daarin zijn de effecten van de toename op de kans op een ongeval per start of landing bekeken. Bij een groei van 50.000 vliegbewegingen moet Schiphol in negen zogenoemde ongevalscategorieën specifieke maatregelen nemen.

Dan gaat het om een reeks acties variërend van het regelmatig verwijderen van rubberafzet op de baan met speciale apparatuur tot het standaardiseren van werkwijzen van de luchtverkeersleiding tot minder last-minutebaanwisselingen van vliegtuigen.

Elk jaar veiliger

Ook verbetert de veiligheid op Schiphol omdat de luchtvaart elk jaar veiliger wordt, stellen de onderzoekers. Dat is het gevolg van stappen van de luchtvaartindustrie en overheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om veiligere vliegtuigen, nieuwe regelgeving en ontwikkelingen op het gebied van veiligheidsmanagement.

Het NLR-onderzoek gebeurde op verzoek van het ministerie van Infrastructuur, in reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de veiligheid op Schiphol. Daarin stelde de OVV dat Schiphol niet verantwoord kan doorgroeien zonder dat ingrijpende maatregelen worden genomen om de veiligheid te garanderen. De Kamer praat vandaag over dit rapport.

Opening Lelystad Airport uitgesteld

Schiphol mag tot en met 2020 hooguit een half miljoen vluchtbewegingen verwerken. De luchthaven zat vorig jaar bijna op dat maximum. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) moet binnen 2,5 jaar een besluit nemen over de toekomstige groei van Schiphol.

Snel naar Lelystad uitwijken is geen optie. Van Nieuwenhuizen noemde een opening van Lelystad in april 2019 niet verantwoord en niet realistisch, en stelde die uit tot 2020. 

Op dit moment zijn er al meer dan 500.000 vliegbewegingen op Schiphol. Dat komt doordat privéjets, zakenvliegtuigen en helikopters niet meetellen in de vervoerscijfers.