Ga naar de inhoud
Business

Chickfriend tussen meest controversiële bedrijven ter wereld

Een boerderij waar kippen geruimd moest worden. Beeld © ANP

Het Nederlandse bedrijf Chickfriend had een oplossing voor het veel voorkomende bloedluis bij kippen, maar met het verboden middel fipronil zorgde het bedrijf voor een enorme eiercrisis waarbij miljoenen kippen gedood moesten worden. Dat levert de Barnevelders de twijfelachtige eer op om gekozen te worden tot het op vier na meest controversiële bedrijf ter wereld.

De lijst is opgesteld door een groot, internationaal opererend, onderzoeksbureau genaamd RepRisk. De top tien die het maakte, ziet er als volgt uit:

1. The Weinstein Company

Eigenaar en filmproducer Harvey Weinstein wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, van intimidatie tot verkrachting. De arbeidsomstandigheden bij het bedrijf zouden slecht zijn, mensenrechten worden er geschonden, er wordt gediscrimineerd en corruptie, omkoping, afpersing en het witwassen van geld zouden volgens RepRisk aan de orde van de dag zijn. 

2. Kobe Steel

Dit Japanse bedrijf bleek aan 200 afnemers, waaronder Boeing en Toyota, aluminium en koper verkocht te hebben dat de kwaliteitstesten niet kon doorstaan. Het bedrijf had de resultaten vervalst, zo gaf het in november toe.

Het bedrog van Kobe Steel is extra kwalijk omdat de gevolgen in potentie gigantisch zijn als bijvoorbeeld een auto of vliegtuig van inferieur materiaal gemaakt is.

3. J&F Investimentos 

's Werelds grootste vleesverwerker moest afgelopen jaar een boete betalen van enkele miljarden euro's voor het omkopen van ambtenaren en onafhankelijke keurmeesters. Het Braziliaanse bedrijf zou verboden chemicaliën gebruiken om de kwaliteit van hun vlees 'te verbeteren'.

Door de omkoping kreeg J&F het voor elkaar om ongecontroleerd, ondermaats, bedorven en met chemicaliën bewerkt vlees de markt op te krijgen. 

4. Appleby Global Group Services 

Dit bedrijf stond centraal in de Paradise Papers en hielp bij het op grote schaal ontwijken van belasting. Het lek van miljoenen documenten bracht een hoop schimmige zaken aan het licht, die Appleby faciliteerde.

5. Chickfriend

De twee eigenaren van het Barneveldse bedrijf hebben een gigantisch voedselschandaal veroorzaakt. Door het gebruik van het verboden bestrijdingsmiddel fipronil moesten honderden stallen schoongemaakt worden en miljoenen kippen werden geruimd.

Het eierschandaal breidde zich als een olievlek over Europa uit en de internationale schade kan oplopen tot 300 miljoen dollar, schrijft RepRisk.

6. Equifax Inc

Equifax is een soort private Amerikaanse versie van het BKR en het bedrijf maakte er een grote puinhoop van vorig jaar. Door een hack werden de persoonsgegevens van maar liefst 143 miljoen Amerikanen gestolen

Later bleek ook nog dat de cfo en twee andere hooggeplaatste werknemers voor 1,8 miljoen dollar aan aandelen hadden verkocht, daags nadat het bedrijf er achter kwam dat het gehackt was.

7. Rolls-Royce Holdings PLC

​We zien het vaker terugkomen op de lijst: omkoping. Ook Rolls-Royce kon er wat van. Het Britse bedrijf, dat onder andere vliegtuigmotoren bouwt, zou zo op illegale wijze opdrachten binnen hebben gesleept.

In totaal moest het boetes van ruim 832 miljoen dollar betalen aan de Britse, Braziliaanse en Amerikaanse autoriteiten. 

8. Odebrecht 

Het Braziliaanse bouwbedrijf staat dit jaar op plek acht, maar is zeker geen nieuwkomer. Aanhoudende corruptie zorgt ervoor dat het bedrijf al voor het derde jaar op rij in de top-10 staat.

9. Petroleos de Venezuela

Verduistering voor gevorderden. Het Venezolaanse oliebedrijf zou opdrachten gegund hebben aan schimmige bedrijven voor meer dan 10 keer de prijs die je mag verwachten. Dat geld belandde in de zakken van al evenzo schimmige personen. 

Ook dook Petroleos op in een onderzoek naar Odebrecht (zie hierboven), voor het doen van illegale betalingen. De lijst van misdragingen is nog veel langer:

10. Transnet SOC

Transnet is een Zuid-Afrikaans transportbedrijf dat voor het grootste deel in handen is van de overheid en deels in handen van de steenrijke en controversiële Gupta-familie.

Transnet wordt ervan verdacht voor miljarden aan contracten te hebben afgesloten met bedrijven die in totaal voor honderden miljoenen dollars aan steekpenningen hadden gegeven aan bedrijven van de Gupta's.