Business

Unilever dreigt met terugtrekken advertenties bij Facebook en Google

12 februari 2018 12:11 Aangepast: 12 februari 2018 13:12
Beeld © Getty Images

Unilever dreigt advertenties weg te halen bij Google en Facebook als deze techbedrijven zorgen voor verdeeldheid, aanzetten tot haat of onvoldoende maatregelen nemen om kinderen te beschermen.

Dat zegt Keith Weed, chief marketing en communications officer van Unilever​, volgens de Financial Times. Hij uitte zijn dreigement in een speech.

Tijd voor actie

"Als een van de grootste adverteerders ter wereld kunnen we geen situatie hebben waarin consumenten niet vertrouwen wat ze online zien'', zei hij. De techreuzen moeten daarom stoppen met 'slaapwandelen' en actie ondernemen, vindt hij.

Hij wijst erop dat er de laatste tijd veel kritiek op bijvoorbeeld nepnieuws dat via sociale media wordt verspreid en Russen die verkiezingen beïnvloeden. Ook maakt het consumenten volgens hem wel degelijk uit of merken online in verband worden gebracht met het financieren van terrorisme en het uitbuiten van kinderen.  

"We kunnen niet doorgaan met het ondersteunen van een digitale supply chain - een die meer dan een kwart van onze advertenties aan onze consumenten levert - die soms niet veel beter is dan een moeras in termen van transparantie", zegt Weed. 

Kinderen beschermen

Hij vindt dat de techbedrijven hun leven moeten beteren op een manier die vergelijkbaar is met hoe Unilever bezig is met verduurzaming van hun eigen supply chain. Unilever investeert niet in platforms die kinderen niet beschermen, verdeeldheid zaaien in de maatschappij en haat en woede promoten, zegt hij.

Unilever staat daar trouwens niet alleen. Ook andere grote adverteerders hebben weinig zin om geassocieerd te worden met haatberichten en -video's van bijvoorbeeld de Ku Klux Klan, en willen daar zeker hun geld niet aan uitgeven. Na een advertentieboycott paste YouTube-eigenaar Google daarop het advertentiebeleid al aan.

Unilver besteedde met merken als Unox, Bertolli, Axe en Dove volgens FT vorig jaar in totaal 7,7 miljard euro aan marketing. Sinds de levensmiddelengigant ongeveer een jaar geleden een overnamepoging van Kraft Heinz heeft afgeslagen, neemt Unilever dat budget wel onder de loep. De hoeveelheid tv-commercials voor alle merken is bijvoorbeeld al teruggebracht. 

Schrappen online advertenties nauwelijks gevolgen

Unilever maakte eerder al bekend 59 procent te bezuinigen op digitale advertenties. Ook Procter & Gamble, het Amerikaanse bedrijf achter Pampers, Gillette, Dash en Oral-B, schrapte vorig jaar digitale advertenties ter waarde van 100 miljoen dollar.

P&G deed dat omdat het schoon genoeg had van een digitale advertentiewereld waarin computers nepkliks genereren en advertenties op dubieuze websites te zien zijn maar onzichtbaar blijken voor echte consumenten.

Machtsstrijd

Volgens onderzoeksbureau Forresters wordt 40 procent van de online advertenties niet gezien door mensen. Het schrappen van advertenties had volgens P&G nauwelijks gevolgen voor de verkopen.  

Toch is de vraag of deze mega-adverteerders weg kunnen blijven bij Facebook en Google. Volgens marketingprofessor Steven Sweldens kunnen ook de grote merken uiteindelijk niet zonder Facebook en Google.

Hij zei eerder tegen RTL Z dat merken vooral bezig zijn meer controle te krijgen over advertenties. De beloofde meetbaarheid en effectiviteit van deze advertenties bleek eerder namelijk nogal tegen te vallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van