Ga naar de inhoud
Ondernemen

Boodschappenbezorger Picnic breidt uit naar Amsterdam

Beeld © Picnic

Zoals verwacht gaat online supermarkt Picnic na Utrecht, Rotterdam en Den Haag nu ook boodschappen bezorgen in delen van Amsterdam, Diemen en Duivendrecht. Vanaf volgende maand moeten er vijftien karakteristieke Picnic-autootjes in en rondom de hoofdstad gaan rijden.

Hoewel Picnic zijn kantoor in hartje Amsterdam heeft en de elektrische bezorgwagentjes al zijn gespot bij fotogenieke locaties als het Rijksmuseum en de Amsterdamse grachten gaat het voorlopig alleen bezorgen in delen van Zuidoost (Bijlmer), Oost en Zuid. Later dit jaar moeten klanten in heel Amsterdam hun boodschappen via Picnic kunnen laten bezorgen.

Wijk voor wijk

Deze olievlekaanpak is heel bewust gekozen, stelt medeoprichter Joris Beckers in een reactie. "Wij rollen onze dienst altijd wijk voor wijk uit, omdat we capaciteit moeten uitbouwen." Hij zegt geleerd te hebben van ervaringen uit andere steden. "Als een hele stad zich in één keer inschrijft, kunnen we het niet aan en hebben we wel vijftig auto's nodig. Op deze manier kunnen we sneller beginnen."

Net zoals in andere steden werkt Picnic met lokale 'hubs' van waaruit de autootjes de stad bevoorraden. Op dit moment is dat er één in de buurt van Duivendrecht. Als het bedrijf verder uitbreidt over de hoofdstad, dan volgen er ook meer hubs. "Amsterdam-Noord bedienen vanuit de hub in Duivendrecht is niet te doen."  

Geen fysieke winkels

De online supermarkt heeft geen fysieke winkels, maar klanten kunnen via de Picnic-app hun boodschappen bestellen voor een minimumbedrag van 25 euro, waarna 'runners' de bestelling de volgende dag komen bezorgen. In de app kun je precies zien waar de bezorger zich bevindt en hoe lang hij nog onderweg is.

Picnic werd in 2015 opgericht door ondernemers Michiel Muller (Tango en Routemobiel), Bas Verheijen (vroeger werkzaam bij Albert Heijn en C1000), Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys (beiden van softwarebedrijf Fredhopper). Later sloten Boni-eigenaar Bouke van der Wal en Boni-directeur Harm Peter Wijnstok zich aan. Verheijen maakte in september vorig jaar de overstap naar Blokker.

Capaciteit verdubbeld

Het bedrijf begon met het bezorgen van boodschappen in Amersfoort. Al snel breidde Picnic uit naar omliggende steden als Utrecht en Almere. Momenteel is het bedrijf actief in zo'n dertig plaatsen, geconcentreerd over het midden van het land.

Eind vorige maand opende Picnic zijn derde distributiecentrum in Diemen, na Nijkerk en Utrecht. Daarmee heeft het bedrijf zijn capaciteit verdubbeld, aldus Beckers. "Met Diemen kunnen we in één keer twee keer zo groot worden." Dat opent ook de deuren naar nieuwe bezorgplekken in de regio. Beckers: "Haarlem of Hoofddorp liggen voor de hand."

Investering van 100 miljoen

Aan geld heeft Picnic geen gebrek. Het bedrijf haalde vorig jaar maart 100 miljoen euro groeigeld op bij verschillende rijke ondernemersfamilies. Zo tastten onder meer Fentener van Vlissingen (SHV), Hoyer (Heineken) en De Rijcke (Kruidvat) diep in de buidel om het bedrijf verder uit te laten breiden. Ook legde Van der Wal (Boni) opnieuw geld bij.

Met de miljoeneninvestering wil Picnic toewerken naar landelijke dekking in stedelijke gebieden binnen vijf jaar. Om dat voor elkaar te krijgen mikt het bedrijf op vijf distributiecentra, zeventig hubs en tweeduizend bezorgauto's. Vorig jaar zomer sprak medeoprichter Michiel Muller de verwachting uit in 2020 10.000 mensen in dienst te hebben.