Ga naar de inhoud
Business

Verkocht: leuke Porsche, van prins Claus geweest, weinig kilometers

De Porsche die ooit van prins Claus was. (foto: Dirk de Jager) Beeld © Bodie Hage

"Van een oude prins geweest, altijd binnen gestaan, weinig kilometers", het had zomaar de advertentie kunnen zijn van een Porsche 912 die woensdagavond geveild is bij Sotheby's in Parijs. Voor de wagen, die ooit van prins Claus is geweest, is 95.000 euro neergeteld.

Sommige mensen krijgen sokken met kerst, maar op kerstavond 1965 schonk Beatrix de auto aan prins Claus. Dat de auto dat verleden heeft, werd pas twintig minuten voor de veiling duidelijk. Eigenaar Bodie Hage van Real Art on Wheels verdiepte zich in de datakaart van de wagen en keek heel vreemd op.

Kerstcadeau van Beatrix

"Ik wist wel dat de auto op kerstavond door een vrouw aan haar man was geschonken, maar toen zag ik opeens Soestdijk, Claus van Amsberg", vertelt een vrolijke Hage. "Toen pas had ik door dat deze auto van de vader van onze koning is geweest. Dat is een geweldig verhaal!"

Miniatuurvoorbeeld

De kaart van de Porsche 912, links van het midden 'Claus van Amsberg, Soestdijk'. (foto: Dirk de Jager)

De koper van de auto, een Nederlander, moet de wagen nog wel laten restaureren. "Hij heeft dertig jaar stil gestaan, dus ze moeten ‘m goed nakijken. Als dat is gedaan wordt de auto nog veel meer waard", denkt Hage. "Maar hij is nu al uniek. Ik denk dat dat koninklijke tintje ook wel zorgt voor de hoge prijs."

'Een echte barn-find

Hage kwam de Porsche onlangs tegen, ergens onder Amsterdam. "Claus heeft 'm als eerst gekregen, daarna is de auto ergens in de jaren '80 verkocht aan een meneer Grooters. Daarna heeft hij in een garage onder Amsterdam dertig jaar stilgestaan. Toen vond ik de auto."

Miniatuurvoorbeeld

De auto, bedekt onder een dikke laag stof. (Foto: Dirk de Jager)

De Porsche 912 heeft twee eigenaars gehad volgens de veilingkaart. In totaal zijn er slechts 50.137 kilometers mee gereden. Volgens Carlo Brantsen, hoofdredacteur van Carros Magazine, is dat ook meteen de reden dat de auto zo veel geld heeft opgebracht.

Een VW-kever in een Porsche 911

Brantsen denkt dat de wagen op zich al zorgt voor de hoge prijs, niet alleen de historie. "Lang binnen gestaan, nog maar twee eigenaars en weinig kilometers, dan heb je goede papieren. Een nette 912 brengt normaal zo'n 50-, 60.000 euro op", denkt hij.

Eigenlijk is de Porsche 912 een goedkopere versie van de beroemde 911. "Ze hebben toen de techniek van een VW Kever in een 911 gestopt. Dan was hij goedkoper en had je toch een Porsche", legt Brantsen uit.

Mooie week

Hoeveel winst Hage op zijn schuurvondst heeft gemaakt, wil hij niet zeggen, maar hij is in ieder geval erg tevreden. "Ik heb een prima week. Die auto van Claus was erg leuk, maar ik heb ook twee andere mooie auto's kunnen kopen gisteren. Een unieke Porsche 911 en een Lamborghini uit 1985. Ach, ik ben een liefhebber", sluit hij af.