Ondernemen

Victor Muller vrijgesproken van misleiding investeerders Saab

06 februari 2018 14:30 Aangepast: 06 februari 2018 14:34
Victor Muller tijdens een persconferentie vlak na het faillissement in december 2011. Beeld © Archieffoto EPA

Voormalig topman Victor Muller van het Zweedse autobedrijf Saab is ook in hoger beroep vrijgesproken van onder meer oplichting van investeerders.

Het Hof van Beroep in Göteborg oordeelt dat er weliswaar bewijs is dat Muller informatie over de financiële situatie van Saab aan de pers gaf, maar er was geen bewijs dat hij bewust beleggers heeft misleid. 

Ook twee accountants die met de boeken zouden hebben geknoeid om de slechte financiële situatie van Saab te verdoezelen, zijn in hoger beroep vrijgesproken. De openbare aanklager had gevangenisstraffen geëist tegen de betrokkenen. Het Zweedse OM kan nog in beroep tegen de uitspraak, bij het Hooggerechtshof, vertelt een woordvoerster. 

Faillissement Saab

Muller was van 2010 tot 2012 de hoogste baas bij Saab, na de overname van het iconische maar zieltogende Zweedse automerk door zijn bedrijf Spyker Cars. De krachtenbundeling tussen de twee structureel verlieslatende autobedrijven werd geen succes. Eind 2011 ging Saab alsnog failliet.

De Spyker-topman werd in april van vorig jaar ook vrijgesproken van verdenkingen van belastingontduiking en het dwarsbomen van belastingcontroles. Als het Zweedse openbaar ministerie niet meer tegen het vonnis van vandaag in beroep gaat, is Muller van alle rechtszaken tegen hem in Zweden af. 

Victor Muller reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van