Ga naar de inhoud
Ondernemen

Startup die gebouwen gezonder wilde maken is failliet

Beeld © ANP

Startup QwikSense uit Bussum, die bedrijven, scholen en gemeenten wilden helpen om hun binnenklimaat gezonder te maken, is failliet. Dat bevestigt curator Joost van der Grinten.

QwikSense werd in 2013 opgericht door drie jonge ondernemers: Felix Mann, Paul Stomph en Rino Stevens. De twintigers ontwikkelden sensoren om het klimaat in gebouwen mee te monitoren.

Met de gegevens die dat opleverde, konden organisaties de werkomgeving voor hun werknemers verbeteren en hun energieverbruik omlaag brengen. 

Binnenklimaat vaak ondermaats

Zo plaatste QwikSense sensoren die 300 werkplekken in een kantoor van de gemeente Utrecht in de gaten hielden. Volgens de website draaide het bedrijf ook projecten bij onder meer Ahold, Rabobank, Eneco en Essent. In 2016 ontving het bedrijf 400.000 euro van Stichting Doen en enkele strategische partners.

In een interview zei mede-oprichter Stomph vorig jaar dat ruim 70 procent van de installaties in gebouwen ondermaats presteert, waardoor het binnenklimaat slecht is. "Er is aardig wat werk aan de winkel."

Blijkbaar viel dat tegen, want uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat het bedrijf woensdag uitstel van betaling heeft gekregen. Vandaag is de surseance omgezet in faillissement.

Geen nieuw kapitaal

Uit het surseanceverzoek blijkt dat QwikSense kampte met liquiditeitskrapte, omdat de aandeelhouders niet bereid waren om nieuw kapitaal in de onderneming te steken. "Omdat de verwachting was dat de schulden verder zouden oplopen, is besloten de surseance om te zetten in een faillissement", aldus de curator.

Van der Grinten is positief over de mogelijkheden voor een doorstart. Daarvoor hebben zich al kandidaten aangediend. "De startup heeft al een product en lopende projecten, maar die projecten moesten nog wel worden opgeschaald. Daar ligt een gouden kans voor een doorstart."