Ga naar de inhoud
Ondernemen

Megahit De Luizenmoeder mede mogelijk gemaakt door Europese subsidie

Jennifer Hoffman (links) in De Luizenmoeder. Beeld © AvroTros

Hitserie De Luizenmoeder trok afgelopen zondag 3,5 miljoen kijkers, waarmee het de best bekeken show op NPO 3 is sinds 2008. Maar wat je misschien niet wist is dat alle Europeanen een beetje hebben bijgedragen aan het succes van de serie en daarmee indirect aan de kas van de AvroTros.

Voor de ontwikkeling van de serie met Jennifer Hoffman in de hoofdrol kreeg producent Bing namelijk steun van de Europese Unie. De producent kreeg een EU-subsidie van 55.000 euro, zeggen Bing en Creative Europe, de instantie die de subsidies verleent, tegen RTL Z. 

Internationale markt

Die steun is bedoeld om de ontwikkeling te bevorderen van projecten die zijn bestemd voor de Europese en internationale markt: maar is het oer-Nederlandse De Luizenmoeder dat wel?

Wat het ingewikkeld maakt is dat er voor meerdere projecten tegelijk subsidie is aangevraagd, een zogenoemde slate-aanvraag. Als producent heb je dan een aantal jaren voor de ontwikkeling van een project.

In dit geval is het project wel ontwikkeld met het oog op buitenlandse verkopen en in eerste instantie werd er gedacht aan een coproductie met een Belgische productiemaatschappij, vertelt Jo-Anneke Wikkerink, assistent van de producenten van Bing. Die internationale samenwerking bleek niet meer nodig toen de AvroTros instapte.

Wie wordt er rijk van dat kijkcijfersucces? Tekst loopt door onder de video:

Subsidie niet ingetrokken

Toch was dat geen reden om de subsidie in te trekken. De subsidie is ontwikkelingssteun, legt Andrea Posthuma van Creative Europe uit. Bij de aanvraag worden alle plannen, de financiële onderbouwing en de distributiemogelijkheden doorgelicht.

Mocht dat allemaal veranderen, heeft dat geen invloed op de subsidie. Sterker nog: een project kan ook nooit het levenslicht zien: dan nog hoeft de subsidie niet terugbetaald worden.

In dit geval zat De Luizenmoeder ook nog in een soort 'schemerzone', zegt Posthuma. De Luizenmoeder is pas later toegevoegd aan de slate-aanvraag, nadat een ander project afviel. De subsidie is op dat moment, in principe, al toegekend aan de slate. Het omruilen van het project moet wel apart worden goedgekeurd voordat de subsidie wordt verleend, aldus Posthuma. 

Bonnetjes inleveren

Uiteindelijk moeten wel de bonnetjes getoond worden, om te bewijzen dat de kosten die gemoeid zijn met het project ook daadwerkelijk zijn gemaakt. In dit geval moet er minimaal 110.000 euro in de ontwikkeling zijn gestopt, vertelt Posthuma, het dubbele van het subsidiebedrag.

Overigens heeft het er alle schijn van dat De Luizenmoeder wel degelijk internationaal gaat. Uit meerdere landen is er interesse volgens de producent en het programma is volgens AvroTros inmiddels al verkocht aan België, waar een Vlaamse remake op de planning staat.

Kassa voor publieke omroep

Volgens een ingewijde in de tv-wereld levert de rechtenverkoop van zo'n serie al snel zo'n 7500 tot 10.000 euro per aflevering op. Daarvan gaat de helft naar de AvroTros, die de rechten deelt met het productiehuis.

Met de verkoop van één seizoen van tien afleveringen aan één land, levert dat publieke omroep AvroTros dus 50.000 euro op: mede mogelijk gemaakt door 55.000 euro subsidie uit Brussel.

Bron: RTL Z