Ga naar de inhoud
Business

Ryanair bereidt zich voor op brexit: tickets kunnen ongeldig worden

Beeld © AFP

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat voor de zekerheid een brexitclausule opnemen in de algemene voorwaarden. Tickets voor de zomer van 2019 zijn in het slechtste geval niet geldig.

Daarvoor waarschuwde marketingdirecteur Kenny Jacobs tijdens de presentatie van zijn 'Always Getting Better Plan', schrijft Reuters. Bij de prijsvechter bestaat de angst dat als de Britten de EU verlaten, er niet op tijd een oplossing is voor de luchtvaart.

Niet meer vliegen

In het doemscenario zou dat betekenen dat het niet mogelijk is om te vliegen van en naar het Verenigd Koninkrijk, dus ook voor Nederlandse klanten. Ryanair voert ook vluchten uit van Nederland (Eindhoven) naar het Verenigd Koninkrijk. Jacobs zegt er wel bij dat klanten hun geld terugkrijgen als een vlucht niet door kan gaan door veranderende regelgeving.

Op dit moment zorgt het zogenaamde ECAA-verdrag ervoor dat luchtvaartmaatschappijen binnen de EU in ieder EU-land mogen landen. Een ander verdrag, Open Skies, de luchtvaart met de VS.

Ryanair wil zekerheid

Op het moment dat het VK geen lid meer is van de EU, na maart 2019, zou dat dus een probleem op kunnen leveren. Eerder liet de Britse regering al weten het verdrag te willen voortzetten en dat het 'ondenkbaar' is dat vliegtuigen niet tussen het VK en de EU zouden kunnen vliegen.

Daar is Ryanair niet zo zeker van. Eerder waarschuwde het bedrijf al dat de tijd begint te dringen en dat het bedrijf zich zorgen maakt dat de Britse regering de kans op 'vluchtverstoringen' onderschat.

Overgangsperiode

De kans dat het misgaat lijkt overigens niet groot. Zowel de EU als de het VK willen graag een overgangsperiode na de brexit van ongeveer twee jaar. Tijdens die periode blijven alle Europese regels van toepassing, dus ook ECAA. Maar die vlieger gaat alleen op als beide partijen ook daadwerkelijk tot een akkoord komen, en die garantie is er niet.

KLM, de grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij, is een stuk optimistischer dan Ryanair. "Voor KLM is het belangrijk dat er een goede en evenwichtige overeenkomst wordt gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Wij bereiden geen brexitclausule voor. Wij vertrouwen erop dat er een oplossing komt", laat woordvoerder Heleen Makkinga weten.

Dit is een artikel van