Sponsored

eBay zet PayPal aan de kant voor Nederlandse concurrent Adyen

01 februari 2018 07:48 Aangepast: 01 februari 2018 07:53
Een eBay 'shopping event' in Londen. Beeld © Getty Images

Het Amerikaanse bedrijf eBay gaat in zee met Adyen. Dit Nederlandse fintech-bedrijf zal straks al het betalingsverkeer van eBay gaan verwerken. Concurrent PayPal wordt hiermee aan de kant gezet.

Volgens eBay moet de geleidelijke overstap leiden tot lagere transactiekosten en meer opties voor kopers. Die kunnen in ieder geval tot juli 2023 nog bij PayPal terecht, meldt het bedrijf.

Adyen, dat wordt gezien als een van de meest veelbelovende fintech-bedrijven van Europa, zal voor eBay beginnen in Noord-Amerika. Over drie jaar moet het dan de meeste transacties van de Amerikaanse veilingsite verwerken. Het bedrijf heeft al klanten als Groupon, Facebook en Uber en wil de komende jaren flink groeien in Azië. 

Last van concurrentie rkennen

eBay, het moederbedrijf van Marktplaats, was eerder nog eigenaar van PayPal. In 2015 splitste het internetbetalingsbedrijf zich af en werd als zelfstandig bedrijf op de beurs genoteerd. 

Met PayPal ging het vorig jaar nog goed, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die gisteren werden gepubliceerd. De nettowinst kwam uit op 620 miljoen dollar (555 miljoen euro). Dat was een jaar eerder nog 390 miljoen dollar (313 miljoen euro). Over komend jaar is het bedrijf minder positief, omdat het dus veel last heeft van concurrentie.

Beursgang verkennen

Ook Adyen sluit een beursgang niet uit. Afgelopen december zei Roelant Prins, die verantwoordelijk is voor de commerciële activiteiten van het bedrijf, in een gesprek met persbureau Reuters: "We zijn verschillende opties aan het verkennen, maar er zijn nog geen banken voor ons aan het werk." En: "Er liggen geen plannen voor 2018."

Zie ook: Adyen verwerkt voor 50 miljard aan transacties

eBay kwam gisteren ook met cijfers. In het vierde kwartaal van 2017 zag het de omzet met 9,1 procent toenemen tot 2,6 miljard dollar. Het verlies kwam uit op 2,6 miljard dollar, door het geld dat het kwijt is aan de recente Amerikaanse belastinghervormingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore