Ga naar de inhoud
Business

Op deze plattegrond zijn onze snelwegen ingetekend als metrolijnen

Beeld © Sebas van den Brink/Studio Legenda

De Groningse ontwerper Sebas van den Brink maakte een wegenkaart, op de manier zoals we die kennen van onder meer de Parijse en Londense metro. En die loopt als een trein: hij verkocht in een week tijd bijna de hele eerste oplage. "Ik had er stiekem wel op gehoopt."

Het was een behoorlijke uitdaging, het Nederlandse snelwegen-netwerk inpassen in zo’n metro-achtige kaart. Met snelwegen als metrolijnen, en afritten, parkeerplaatsen en tankstations als haltes.

"Het probleem is dat je met een grote hoeveelheid afritten zit, die behalve namen ook nummers hebben. En er zijn heel veel uitzonderingen. Halve afritten en onvolledige knooppunten", zegt Van den Brink.

Aan de muur

Net als bij de metro-plattegronden is de geografische correctheid losgelaten: de afstanden kloppen niet. Het is daardoor ook een gestyleerde wegenkaart geworden. Eentje om aan de muur te hangen.

Van den Brink begon er twee jaar geleden aan, maar werkte alleen aan de kaart in z’n vrije tijd en met tussenpozen. Van den Brink vindt het moeilijk om in te schatten hoeveel werkuren er in zijn gaan zitten, maar hij denkt misschien een paar werkweken.

Tweet

Het laatste zetje gaf een tweet die hij in november vorig jaar verstuurde. Die ging viral, en toen wist Van den Brink: nu moet ik 'm afmaken. En toen was de klus binnen een paar weken geklaard.

Sinds een week is de kaart te bestellen, voor 30 euro. Van den Brink heeft al bijna 300 bestellingen binnen. Inclusief enkele tientallen bestellingen voor een misdruk. "Dat is een foutje. Er ontbreken een paar witte lijntjes op, en wie dat niet uitmaakt heeft verder dezelfde kaart voor de halve prijs", zegt van den Brink.

Miniatuurvoorbeeld


Sebas van den Brink (foto: Mariëlle Gebben)

Wel gehoopt

Hij gaat een tweede oplage bestellen. "Ik had er stiekem wel op gehoopt dat het zo goed zou lopen", bekent Van den Brink. "Ik hoop er in een jaar tijd duizend te kunnen verkopen. En dan wil ik met dit soort kaarten ook internationaal gaan." Hij maakte ook al een Manhattan-achtige stadsplattegrond van Groningen die goed loopt. Van den Brink’s ultieme doel is van de kaartenmakerij rond te kunnen komen.

Nu leeft hij nog van andere opdrachten die hij krijgt als grafisch ontwerper. Maar zijn hart ligt al zijn hele leven bij de kaarten. Hij maakte als kind al kaarten van fantasie-landen, en hij heeft bijvoorbeeld een verzameling Falk-stadsplattegronden. "Your mind wanders, zoals ze dat zo mooi zeggen in het Engels, als je boven een kaart hangt. Je gaat fantaseren, bijvoorbeeld over hoe een stad is ontstaan."

Een volgend project is er ook al: een kaart in de vorm van Nederland, met alle Nederlandse straatnamen er op.