Ondernemen

Aantal eenpitters blijft explosief toenemen

22 januari 2018 06:14 Aangepast: 22 januari 2018 07:07
Beeld © ANP

Het aantal bedrijven in Nederland is het afgelopen jaar fors toegenomen. Op 1 januari stonden er ruim 78,5 duizend bedrijven meer geregistreerd dan een jaar eerder; een stijging van 5 procent. Dat is vrijwel uitsluitend te danken aan eenpitters.

Het afgelopen jaar kwamen er 79,5 duizend bedrijven met slechts een werkzame persoon bij. Dat betekent dat het aantal bedrijven met meer dan een werkzame persoon dus is gedaald het afgelopen jaar.

Ook die trend is al jaren aan de gang. Sinds 2007 is het aantal bedrijven met meer dan een werkzame persoon zelfs afgenomen met ruim 15.000. De krimp zit hem vooral in het aantal bedrijven met twee tot negen werknemers.

Van werknemer in klein bedrijf, naar eigen zaak

Waarom dat precies, is volgens een woordvoerder van het CBS 'een hele lastige'. Een mogelijke verklaring die de het statistiekbureau ziet is dat werknemers van kleine bedrijven, al dan niet gedwongen, voor zichzelf beginnen.

Dat zou verklaren dat het aantal bedrijven met twee tot negen werknemers afneemt het aantal eenpitters juist stijgt.

Het aantal grote bedrijven (meer dan 250 werknemers) is sinds 2009 niet meer zo hoog geweest. Daarvan waren er op 1 januari 3120.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van