Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Record autoverkopen: vooral de SUV’s gaan lekker

17 januari 2018 15:39 Aangepast: 12 februari 2018 10:55
Zelfs Lamborghini maakt tegenwoordig een SUV: de Urus. Beeld © Getty Images

Autoverkopen in Europa staan op het hoogste niveau in tien jaar. Op enkele Japanse merken na groeien alle automerken. Vooral de SUV-modellen verkopen goed.

Het aantal geregistreerde auto’s in Europa (EU + Noorwegen, IJsland en Zwitserland) steeg in 2017 met 15,6 miljoen stuks.  Dat is 3,3 procent meer dan het aantal nieuwe registraties in 2016. 

De snelst groeiende autoproducent is volgens de Europese autovereniging ACEA PSA (Peugeot-Citroen). Het Franse bedrijf noteerde 28 procent meer autoverkopen en kwam uit op 1,9 miljoen.

De Volkswagen Group blijft met 3,7 miljoen auto’s met afstand de grootste. Wel groeide het met 2,1 procent veel minder hard dan de rest. De verkopen voor de merken Volkswagen en Audi daalden zelfs maar dat werd gecompenseerd door de verkopen van Seat, Porsche en Skoda. Het dieselschandaal blijft het Duitse concern nog achtervolgen.

Decemberdip

De autoverkopen kenden in december vorig jaar in heel Europa een dip van min 5 procent., Dat komt omdat de feestdagen op gewone werkdagen vielen en showrooms daarmee een dag minder open waren dan in december 2016. In Nederland was de daling in december het hardst (min 51 procent) .

Volgens brancheorganisatie Bovag komt dat omdat in december 2016 veel mensen nog snel met fiscaal voordeel een (hybride) auto aanschaften. "Afgelopen december waren we dus eigenlijk weer terug op het normale niveau", aldus de woordvoerder van Bovag.

SUV's zijn geliefd

De verkoop van SUV-modellen gaat in heel Europa goed. De SUV's van Renault, Dacia, Peugeot, Citroen en Alfa Romeo verkopen volgens de bedrijven goed. Alfa Romeo kende met de Giulia en de Stelvio de sterkste groeier en kwam uit op 85.000 auto’s.

Ook Lamborghini maakt tegenwoordig een SUV. De verkopen van die autofabrikant stegen met 10 procent. SUV Urus is daar nog niet bijgerekend omdat de auto pas in december werd geïntroduceerd. 

Honda krimpt

Grote uitzondering is de groei van de autoverkopen is het Verenigd Koninkrijk. Daar daalden de autoverkopen in 2017 met 5,7 procent. De onzekere situatie vanwege de brexit is daar volgens onder meer LMC automotive de oorzaak van. 

De merken Honda en Mitsubishi wisten niet te profiteren van de aantrekkende markt in Europa. Honda zag de verkopen zelfs slinken met 12 procent  tot 134.000 auto's.

De automarkt zal naar verwachting in 2018 minder hard groeien. De verwachting is een groei van 1 procent.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore