Ga naar de inhoud
Business

Gucci gaat voor pasta, opent restaurant in Florence

Beeld © foto: Gucci

Het Italiaanse modehuis Gucci heeft in Florence een restaurant geopend. Massimo Bottura, bekend van driesterrenrestaurant Osteria Francescan in Modena, wordt er chef kok en gaat 'high end' menu’s serveren in Gucci Osteria.

Het restaurant komt in een ruim 600 jaar oud gebouw op de beroemde Piazza della Signora in het centrum van Florence.​

Gucci is niet het enige luxeconcern dat naast mode, parfum en juwelen verbreding zoekt met horeca en eten. Concurrent LVMH (van onder meer Louis Vuitton en Fendi) opende onlangs een tweede Grande Epicerie in Parijs.

Tiffany opende een Blue Box café in New York en Giorgio Armani heeft al jaren een restaurant in het eigen warenhuis in Milaan. Gucci had al een klein café in de Galleria van Milaan.

'Logische stap'

Volgens professor luxury management Fabrizio Pini van de technische universiteit van Milaan is het uitstapje van Gucci logisch. "Grote merken gaan hun veel geld uitgevende klanten achterna", zo zei hij tegen Reuters.

De horeca moet vooral het merk versterken. En het moet klanten die steeds meer geneigd zijn online te winkelen weer naar de winkels trekken.  

De luxemarkt is volgens Reuters wereldwijd goed voor een omzet van 1200 miljard euro en groeiende. De verkoop van exclusieve wijn en voedsel alleen is al goed voor een omzet van 120 miljard euro en groeide vorig jaar met 6 procent.  Die groei is harder dan die in luxe tasjes en kleding. Luxe voeding wordt in de sector steeds meer gezien als groeimarkt.

Risicovol

Het openen van een restaurant is volgens analist Mario Ortelli van zakenbank Bernstein risicovol. Het eten moet van het niveau zijn van de andere luxe producten. Te lang gekookte pasta kan daarmee desastreus zijn voor de reputatie. "De ervaring moet er een zijn luxe die herkenbaar is."

Het menu bestaat zowel uit iconisch Italiaanse gerechten als conceptuele varianten op klassiekers, zoals Parmigiano Reggiano tortellini, Peruaanse tostada's en champignonrisotto, waarbij de gerechten tussen de 20 en 30 euro per gerecht zullen kosten.

Uitbreidingsplannen

Massimo Bottura zegt een menu te presenteren waarvoor hij inspiratie opdeed tijdens zijn vele reizen over de wereld. De chef blijft voor zijn restaurant in Modena werken. Dit voorjaar gaat ook in Dubai een restaurant open dat onder zijn culinaire leiding komt te staan.

Dat komt in het The Palm Jumeirah. In Milaan heeft Bottura een armenrestaurant en dit jaar zijn twee van dit soort restaurants waar een menu wordt samengesteld van resten van winkels en restaurants in Napels en Parijs.  

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van