Ondernemen

Nederlandse groene-energiebelofte Tocardo failliet

10 januari 2018 11:19 Aangepast: 18 januari 2018 23:29
Beeld © Tocardo International

Waterturbinebouwer Tocardo International is failliet. Het bedrijf, dat werd gezien als grote belofte voor de opwekking van duurzame energie, moest eind december uitstel van betaling aanvragen. Curator Alexander Claus verwacht dat het bedrijf vanuit faillissement kan doorstarten.

Tocardo ontwikkelt turbines die eb en vloed gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. Het bedrijf uit het Noord-Hollandse Den Oever werd vooral bekend door vijf turbines in de Oosterscheldedam.

De ontwikkeling van de turbines kostte miljoenen, en leverde vooralsnog alleen verliezen op. Zelf stelde het bedrijf dat getijde-energie op het punt stond om door te breken, zoals windmolens in de jaren negentig.

Zakelijke problemen

Maar zakelijk kampte Tocardo met problemen. In 2016 stapte offshorebedrijf Huisman uit als grootaandeelhouder. De aandelen werden overgenomen door het Canadese Tribute Resources. Dat kondigde in augustus aan Tocardo volledig over te zullen nemen. Die transactie ketste echter af.

Ook een poging om 5 miljoen euro op te halen met een uitgifte van obligatieleningen, mislukte.

Uitstel van betaling

Op 29 december moest Tocardo daarom uitstel van betaling aanvragen. Bewindvoerder Alexander Claus probeerde nog om het bedrijf vanuit surseance (nog voor een faillissement) te laten doorstarten. Maar dat is dus niet gelukt.

"Afgelopen dagen hebben we geprobeerd om van de Canadese grootaandeelhouder een boedelkrediet te krijgen, om de lopende kosten te kunnen betalen", aldus Claus. "Maar zij had daar blijkbaar de middelen niet voor. Daarom hebben we besloten om faillissement aan te vragen."

Doorstart

Claus benadrukt dat de onderhandelingen over een doorstart nog steeds lopen. "We spreken daarover met enkele serieus geïnteresseerde partijen. De Canadese grootaandeelhouder heeft zich nog niet gemeld. Ik richt me vooral op andere partijen. Het belangrijkste is dat het bedrijf in een financieel solide positie komt, en ik schat in dat de Canadezen daarvoor niet de gerede partij zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van