Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Wetenschap zoekt manier om chocolade te redden van ondergang

08 januari 2018 19:00 Aangepast: 08 januari 2018 19:13
Cacaobonen opgeslagen in een loods in Amsterdam. Beeld © ANP

De opwarming van de aarde, uitdroging, zwammen en virussen zijn een dusdanig serieuze bedreiging voor cacaobonen, dat deze grondstof voor chocolade in 2050 dreigt te verdwijnen. Wetenschappers en snoepfabrikant Mars zoeken naarstig naar een oplossing.

Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration hebben cacaoplanten heel specifieke omstandigheden nodig om te groeien. Een tropisch klimaat met veel regenval, constante temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, een rijke grond en goede bescherming tegen de wind.

Klimaatverandering

In de praktijk komt het erop neer dat alleen gebieden vlakbij de evenaar geschikt zijn. Ivoorkust, Ghana en Indonesië zijn de belangrijkste producenten. De klimaatverandering maakt het gebied waar cacaoplanten kunnen groeien steeds kleiner.

Daarom proberen onderzoekers van de universiteit van Californië de cacaoplant genetisch zo te modificeren dat deze bestand wordt tegen de klimaatverandering. Samen met snoepfabrikant Mars hopen ze de plant te kunnen laten groeien in een droger en warmer klimaat.

DNA aangepast

Met behulp van de technologie die de naam CRISPR heeft gekregen worden kleine aanpassingen gedaan in het DNA van de planten.  Die moeten er naast sterker ook goedkoper door worden.

Mars maakte vorig jaar al bekend dat het een miljard dollar gaat steken in initiatieven voor het tegengaan van klimaatverandering.

Amsterdam

Ook voor Nederland kunnen problemen met de cacaoproductie grote gevolgen hebben. Al sinds de Gouden Eeuw is Amsterdam de belangrijkste cacaohaven van de wereld.

Tientallen bedrijven in Amsterdam en de Zaanstreek zorgen er voor opslag, overslag en de verwerking van cacaobonen tot halffabrikaten en chocolade. Ook Mars heeft in Nederland een grote productielocatie. Die staat in Veghel.  

Wereldwijd is de vraag naar cacao licht groeiende. Onder meer in Azië ligt een groeimarkt. Chocolade wordt daar onder invloed van Europa en de Verenigde Staten steeds populairder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van