Ga naar de inhoud
Ondernemen

Apple-apps leveren meer omzet op dan heel McDonald's

Beeld © Apple

2017 was een goed jaar voor ontwikkelaars die apps en games bouwen voor iPhones en iPads: ze waren goed voor een omzet van 26,5 miljard dollar (22 miljard euro). Dat is meer dan de jaaromzet van McDonald's, Starbucks en Qualcomm.

McDonald's, Starbucks en Qualcomm draaiden vorig jaar volgens Forbes een omzet van respectievelijk en 24,6, 21,3 en 23,5 miljard dollar.

De feestdagen waren een goede periode voor de App Store: toen kochten iOS-gebruikers voor maar liefst 890 miljoen dollar aan apps en games, zo meldt Apple.

Waardevolle bijdrage

"Onze dank gaat uit naar al die creatieve app-ontwikkelaars die met hun briljante apps een waardevolle bijdrage leven aan het leven van onze klanten", zegt Phil Schiller, hoofd marketing van Apple in de persverklaring. "Alleen al in 2017 hebben iOS-ontwikkelaars 26,5 miljard dollar verdiend, ruim 30 procent meer dan in 2016."

15 procent

Sinds de lancering van de App Store in juni 2008 heeft Apple meer dan 86 miljard dollar aan ontwikkelaars uitbetaald. Maar het bedrijf verdient er zelf natuurlijk ook aan: Apple krijgt 15 procent van alle verkopen in de App Store.

In 2017 haalde Apple met verkopen uit de App Store zo'n 4,7 miljard dollar aan omzet. Dat is echter nog niets vergeleken met de totale omzet over 2017: die bedraagt 229,2 miljard dollar. Meer dan de helft van de omzet is afkomstig van de verkoop van iPhones.