Ga naar de inhoud
Business

Grote merken crowdfunden winkels bij elkaar

Beeld © Getty Images

Crowdfunding is niet alleen meer een tool voor (kleine) ondernemers om een project mee van de grond te krijgen. Ook grote ketens laten het publiek financiering opbrengen om nieuwe winkels te openen. Onder andere Jamin, Subway en Waar maken hiervan gebruik.

Een eigen zaak beginnen, maar 'm niet van de grond af aan opbouwen? Dan kan je altijd overwegen om als franchisenemer een vestiging van een keten te openen. Je koopt de franchiserechten bij een bestaande keten, financiert je eigen winkel en je kan van start.

Het benodigde startkapitaal daarvoor ligt meestal tussen de 25.000 en 250.000 euro, een bedrag dat niet altijd voorhanden is. Een groeiend aantal franchiseondernemers heeft ontdekt dat het geld opgehaald kan worden middels crowdfunding.

Jamin

Een bedrijf dat inmiddels zeer ervaren is met franchise-crowdfunding is snoepzaak Jamin. Jamin heeft slechts twee zaken volledig in eigen beheer, de andere 93 vestigingen zijn franchisezaken.

Drie jaar geleden werd er voor het eerst samengewerkt met crowdfundingplatform Capital Circle. Via dat platform zijn inmiddels zeker 13 zaken van Jamin gefinancierd.

'Binnen een week was er 70.000 euro' 

Jasper Pitlo was de allereerste, in 2015. "Ik had altijd al de wens om ondernemer te worden. Zelf kom ik uit de supermarktwereld, maar ik zocht naar een mooie branche om franchisenemer in te worden. Jamin stond mijn vrouw en ik wel aan, het kwam perfect uit", vertelt Pitlo.

"Met Jamin hebben we toen gepraat over wat wij wilden, wat de voorwaarden waren. De accountant regelde het crowdfunden", gaat Pitlo verder. Hij heeft er goede herinneringen aan. "De aanvraag was binnen een dag geregeld, de financiering was binnen een week binnen. Toen kon ik eigenlijk meteen van start."

Inmiddels draait de Jamin van Pitlo in Apeldoorn prima. "Ik mag niet klagen, al kan het natuurlijk altijd beter."

Tientallen bedrijven, tienduizenden euro's

Op Capital Circle variëren de bedragen van zo’n 38.000 euro tot een ton voor franchisenemers van Jamin. Er zijn ook uitschieters. De Jamin in Almere is gevestigd op een 'zeer grote toplocatie' en had 320.000 euro nodig.

Bij bijvoorbeeld Subway loopt het te financieren bedrag op tot bijna 250.000 euro en een vestiging van cadeauwinkel WAAR in Haarlem vraagt 35.000 euro van the crowd.

Dat franchisenemers financiering crowdfunden vindt Cor de Graaff van Capital Circle eigenlijk heel logisch. "De bank vindt het bedrag al snel te laag. Voor hen is het niet zo interessant en voor de franchisenemer duurt het lang. Het is juist heel belangrijk dat als je een locatie hebt gevonden, je snel financiering hebt en van start kan."

Bewezen concept werkt

Niet iedereen komt in aanmerking voor crowdfunding, zegt De Graaff. "Kijk, als jij 'gewoon' een winkel wil openen, dan wordt het lastig. Maar bijvoorbeeld een Jamin of een WAAR, dat zijn bewezen concepten. Jamin is daar echt uniek in: als zij zeggen dat ze een franchisezaak willen openen, dan kunnen ze daar hele goede prognoses op maken."

Toch geeft dat geen garanties, weet De Graaff. "Het kan natuurlijk altijd fout gaan, ook met een bewezen concept. Er zijn verschillende ketens die het een aantal jaar geleden fantastisch deden, maar waar het nu minder mee gaat."

'Het gaat om meer dan alleen geld' 

Volgens Henk Beke, Crowdfund Coach bij Collin Crowdfund, zoeken franchisenemers niet alleen een passende financiering bij crowdfunding. "Het gaat veel verder dan dat: het gaat om naambsbekendheid. Investeerders vinden het leuk, voelen zich meer verbonden en worden zo ambassadeur. Voor de franchisegever is dat dubbele winst: je breidt uit door het hele land en je betrekt veel meer mensen die investeren erbij. Een echt voordeel dan bijvoorbeeld alleen een bankfinanciering."

Het idee achter franchising is dat beide partijen elkaar versterken. De grote, landelijke organisatie breidt zonder veel risico uit, de zelfstandig ondernemer maakt gebruik van een bestaande formule en voegt daar zijn kennis van de lokale markt aan toe.

In totaal zijn er ongeveer 30.000 franchisezaken in Nederland, die samen goed zijn voor een omzet van zo’n 30 miljard met ongeveer 280.000 werknemers.