Business

Uitstel van betaling voor groene-energiebelofte Tocardo

03 januari 2018 11:15 Aangepast: 03 januari 2018 12:56
Beeld © Tocardo International

De Nederlandse ontwikkelaar van turbines voor getijdenenergie Tocardo International in Den Oever heeft uitstel van betaling gekregen. Het bedrijf werd afgelopen jaren gezien als grote belofte voor de opwekking van duurzame energie.

Tocardo werd opgericht in 2008 en ontwikkelt turbines die eb en vloed gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. De turbines zijn vergelijkbaar met windmolens die onder water staan. Het bedrijf werd vooral bekend door de plaatsing van vijf turbines in de Oosterschelde in 2015.

Niet genoeg steun

Toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken prees het project destijds in het televisieprogramma Buitenhof. Maar oprichter en directeur Hans van Breugel klaagde afgelopen jaren herhaaldelijk dat zijn bedrijf niet genoeg werd gesteund met overheidssubsidies.

Ook waren er de afgelopen jaren problemen met grootaandeelhouders. In 2012 nam het Schiedamse offshorebedrijf Huisman een groot belang in Tocardo. Maar omdat de kosten van de ontwikkeling van de turbines veel hoger uitvielen dan verwacht, stootte Huisman het belang in de zomer van 2016 weer af.

Canadese deal afgeketst

Een pakket van 46 procent van de aandelen werd destijds overgenomen door het Canadese Tribute Resources. De Canadezen maakten in augustus bekend ook de resterende aandelen over te nemen. Nu blijkt dat die transactie niet doorgegaan is.

Dat bevestigt directeur Van Breugel. "Wij zijn er met Tribute, die ons ook financieel zou ondersteunen, uiteindelijk niet uitgekomen. Dat is een van de redenen dat we nu in deze situatie zitten."

Mislukte obligatielening

Ook blijkt een uitgifte van obligatieleningen ter waarde van 5 miljoen euro in mei te zijn mislukt. De obligaties zouden op het handelsplatform Captin worden verhandeld. "Er was veel interesse in kleine coupures, maar niet in de grotere leningdelen", aldus Van Breugel. "Daarom hebben we de emissie moeten intrekken."

Volgens bewindvoerder Alexander Claus moest het bedrijf uitstel van betaling aanvragen "omdat er te weinig geld is om op deze manier voort te gaan". Claus zoekt daarom momenteel met Van Breugel naar nieuwe investeerders. "Die mogelijkheden zijn er zeker. Dit is toch een product dat wel de toekomst heeft. Er is vanuit diverse hoeken interesse."

Doorstart

Een van de mogelijke investeerders is de Canadese grootaandeelhouder Tribute, zegt Claus. "Maar we kijken veel breder." De bewindvoerder verwacht binnen veertien dagen meer bekend te kunnen maken over een eventuele doorstart vanuit de surseance.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van