Ga naar de inhoud
Ondernemen

VGZ legt beslag op miljoenen van omstreden zorgverlener Ciran

Zorgverzekeraar VGZ heeft beslag gelegd op miljoenen euro's van de omstreden zorgverlener Ciran. Dat bevestigt VGZ tegenover RTL Z. Volgens Ciran vergroot dat de kans dat de zorginstelling failliet gaat.

Het beslag is de nieuwste stap in de juridische strijd tussen VGZ en Ciran. VGZ constateerde vorig jaar dat Ciran tussen 2014 en 2016 onjuiste zorgdeclaraties bij de verzekeraar had ingediend, en eist ruim 20 miljoen euro van de zorgverlener terug.

Naar de rechter

Om die vordering te verrekenen staakte VGZ alvast de betalingen voor de zorg die Ciran in 2017 aan patiënten heeft verleend. Dat ging om 7 miljoen euro. De zorgverlener stapte daarop naar de rechter, om de betaling van dat geld af te dwingen.

In eerste instantie won VGZ die rechtszaak. In oktober oordeelde de kantonrechter dat de zorgverzekeraar het geld niet hoefde te betalen. Maar Ciran ging daartegen in hoger beroep, en won dat twee weken geleden. VGZ moest alsnog 7 miljoen euro overmaken.

Beslag op miljoenen

Nu blijkt echter dat VGZ meteen beslag gelegd heeft op die miljoenen, om te voorkomen dat het geld verdwijnt. De rechtszaak die Ciran heeft aangespannen om het beslag op te heffen, heeft de zorgverlener verloren.

In die zaak bracht Ciran naar voren dat 'de truc van VGZ' indruist tegen de recente uitspraak van het Hof, waarin wordt bepaald dat de zorgverzekeraar de miljoenen moet betalen. Bovendien zou Ciran door het beslag een groot risico lopen om failliet te gaan.

Ciran gelieerd aan investeerder

Uit de processtukken, die in handen zijn van RTL Z, blijkt overigens dat VGZ dat onzin vindt. De zorgverzekeraar wijst erop dat Ciran is gelieerd aan NPM Capital. Dat is de investeringsmaatschappij van SHV Holdings, het miljardenconglomeraat van de steenrijke ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen.

Volgens VGZ moet Ciran zich maar laten financieren door de bank of NPM Capital.

'Bespottelijk'

Ciran wees er voor de rechter op dat de zorgverlener een stichting is, en geen onderdeel van investeerder NPM Capital of SHV. Dat het advocatenkantoor van VGZ dat wel suggereert, is volgens Ciran 'bespottelijk en een kantoor als Loyens & Loeff onwaardig'.

Topman Peter de Kubber zegt 'onaangenaam verrast' te zijn over de uitspraak. "We wachten nog op de motivering van de rechter. Op basis van deze motivering nemen we een besluit over de verdere stappen."

Bron: RTL Z / Mathijs Smit