RTL Z Podcast

Podcast: ‘Er liggen miljarden te wachten in China'

29 december 2017 10:34 Aangepast: 05 februari 2018 16:50

Het boegbeeld van de topsector Agri & Food, Aalt Dijkhuizen, zet zich al jaren in voor intensievere betrekkingen tussen Nederland en China. Het resultaat: 'made in Holland' is een keurmerk op de Chinese markt. Mede door zijn toedoen kan de Chinese consument via webwinkel Hollandbuy op Alibaba rechtstreeks voedsel kopen van Nederlandse bedrijven.

Aalt Dijkhuizen is onlangs benoemd tot visiting professor aan de Fuzhou University, in Fujian Province, waar de Chinese president Xi zijn carrière als burgemeester en gouverneur begon. In Fujian is Dijkhuizen ook persoonlijk adviseur van de huidige gouverneur op het gebied van agri en food.

Aan de Fuzhou University gaat hij gastcolleges over landbouwinnovatie en wereldvoedselvoorziening gaat geven. Een logische stap voor iemand die China al heel lang als zijn ‘tweede huis’ beschouwd. Omdat China net als Nederland beperkt is in haar landbouwgrond en grondstoffen, probeert het land met nieuwe technologie de productiviteit te verhogen en de kwaliteit te verbeteren.

Beluister hier de podcast:

De invloed van Dijkhuizen reikt ver. Hij stimuleert premier Rutte China te bezoeken en de handelsbetrekkingen strakker aan te trekken. In het kielzog van Willem-Alexander en Máxima ging hij mee op staatsbezoek naar China, waar het koninklijk paar ook sprak met Alibaba-oprichter Jack Ma over de e-commerce activiteiten.

Samen met de Chinese ondernemer Zhu richtte hij het Holland Center in Shanghai op, waar Hollandbuy uit is voortgekomen. Dijkhuizen: "Er liggen miljarden te wachten in China."

Gouden driehoek

Voor hij boegbeeld van de sector werd was Dijkhuizen bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research. Bij zijn afscheid daar werd hij geprezen als een 'onvermoeibare alliantiesmeder'.

Hij behoort tot de grondleggers en aanjagers van de zogenaamde Gouden Driehoek: een samenwerking tussen onderzoekers, overheid en bedrijfsleven. Een samenwerking die typerend is voor veel innovatiezones in de westerse wereld.

Eberhard van der Laan

Het verbinden zit hem in het bloed. Dijkhuizen heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van een rechtstreekse verbinding tussen de Chinese metropool Xiamen en Amsterdam. Tijdens de eerste KLM-vlucht ontmoette hij Eberhard van der Laan, de toenmalige burgemeester van Amsterdam.

Het klikte en samen maakten ze een combinatie die z'n vruchten ging afwerpen: Wageningen als koploper op het terrein agri & food en Amsterdam als wereldmerk. Het leidde ertoe dat de burgemeester van Beijing het dorpje Bleiswijk bezocht, omdat daar kassen staan die twintig keer zoveel produceren als op land. Beijing zette daarna meteen in op glastuinbouw.

Kritiek uit de biologische landbouw

Kritiek is er ook, uit de hoek van de biologische landbouw. Die willen juist extensiveren en overschakelen op biologische productie. En Milieudefensie, Partij voor de Dieren en GroenLinks zetten vraagtekens bij het dierenwelzijn en de megastallen. Dijkhuizen: "We kunnen niet verder dan naar onze eigen postzegel blijven kijken en gaan extensiveren, maar de wereld roeit de andere kant op."

En: "Als je op meer extensieve biologische productie overschakelt, heb je voor de huidige productie twintig procent meer ruimte nodig. Waar haal je die vandaan? Nog meer bossen kappen? Of minder voedsel produceren dan nodig is?" En hoe zit het met de megastallen? Die moet je niet afschaffen, maar ze zo ontwikkelen dat dieren het er goed hebben en ze in het landschap passen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van