Ga naar de inhoud
Ondernemen

Zonder nieuw kapitaal is het voortbestaan van Blendle onzeker

Blendle-oprichters Blankesteijn en Klöpping Beeld © ANP

De digitale nieuwskiosk Blendle is op zoek naar nieuw kapitaal. Eerdere kapitaalinjecties blijken onvoldoende om de aanloopverliezen op te vangen.

Dat blijkt uit de jaarrekening over 2016, die Blendle onlangs deponeerde bij de Kamer van Koophandel. Oprichter Alexander Klöpping zegt in het FD dat het bedrijf het geld nodig heeft om de sterke groei te financieren.

Blendle werd in 2014 opgericht door Klöpping en Marten Blankesteijn, die inmiddels vertrokken is. Via de website en app van het bedrijf kunnen klanten tegen betaling losse artikelen uit kranten en tijdschriften aanschaffen. Blendle is tegenwoordig ook actief in Duitsland en de VS.

Kapitaalinjecties

De digitale kiosk kreeg in 2014 een kapitaalinjectie van 3 miljoen euro van uitgevers The New York Times en Axel Springer. Eerder dit jaar staken uitgever Nikkei en investeerder Inkef Capital nog een onbekend bedrag in het bedrijf.

Uit de jaarrekening blijkt dat het opgehaalde geld in snel tempo wordt uitgegeven. In 2016 bedroeg het verlies 2,4 miljoen euro, het jaar ervoor ruim anderhalf miljoen. "In 2018 zal een nieuwe investering nodig zijn om de continuïteit permanent te waarborgen", staat te lezen in het verslag. "In 2019 zal een nieuwe kapitaalronde nodig zijn."

Blendle publiceert een verkorte jaarrekening, waarin geen volledige verlies- en winstrekening is opgenomen. Daardoor is onbekend welke omzet het bedrijf in 2016 boekte.

Lage kans op geldgebrek

Het bedrijf schrijft dat het voortbestaan na april 2018 onzeker is, als er volgend jaar geen nieuw geld wordt aangetrokken. Maar: "Gezien de status van de onderhandelingen en de intenties van de huidige investeerders wordt de kans dat de financiering niet op tijd wordt verworven als zeer laag ervaren."

Ook op Twitter laat Klöpping weten geen zorgen te hebben over de kapitaalbehoefte van het bedrijf.