ZZP

Nieuwe regels voor zzp'ers pas op z'n vroegst in 2020

21 december 2017 11:26 Aangepast: 21 december 2017 11:34
Wouter Koolmees: "Het is al ambitieus om te mikken op januari 2020." Beeld © Bart Maat/ANP

De nieuwe regels voor zelfstandigen treden op zijn vroegst pas in 2020 in werking. Dat zegt D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in een debat met de Tweede Kamer over de begroting van zijn departement. Veel sneller is volgens hem niet mogelijk.

Eind januari gaat Koolmees met zzp-organisaties om tafel om te praten over de nieuwe zzp-regels. Zorgvuldigheid staat daarbij voorop, zegt de minister. "De nieuwe regels moeten goed uitvoerbaar zijn." De oude regels voor zzp'ers werkten niet en belandden al snel in de prullenbak.

Ingewikkeld

VVD en D66 dringen aan op haast met de nieuwe regels, omdat ondernemers en zzp'ers nu niet weten waar ze aan toe zijn. VVD-kamerlid Dennis Wiersma: "Kunnen we niet wat sneller duidelijkheid geven?" Maar de minister kan dat niet beloven. Koolmees: "Ik begrijp het ongeduld, maar het is ingewikkeld. Het is al ambitieus om te mikken op januari 2020."

Als de nieuwe zzp-regels van kracht worden, zal het kabinet nog een jaar lang terughoudend zijn met de handhaving. Dat moet ondernemers de tijd geven om aan de nieuwe regels te wennen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van