Ondernemen

ABN Amro: hoge melkprijzen maar van korte duur

19 december 2017 10:42 Aangepast: 19 december 2017 11:21
Beeld © ANP

Melkboeren die na de slechte prijzen van de afgelopen twee jaar eindelijk weer eens lekker konden cashen, kunnen waarschijnlijk niet al te lang juichen. De melkprijzen gaan in 2018 namelijk door overproductie weer omlaag, verwacht het economisch bureau van ABN Amro.

De economen van de bank zien een cyclus van drie jaar ontstaan op de zuivelmarkt. Die werkt heel simpel: als er tekort is aan melk, stijgen de prijzen van boter, kaas en melk. Vervolgens wordt er meer geproduceerd, waardoor er minder vraag is en de prijs dus uiteindelijk weer omlaag gaat.

Daarna daalt de productie weer, er ontstaan opnieuw tekorten en dan start de cyclus opnieuw.

Advies ABN: de melk duurder verkopen

Dat de prijzen nu al twee jaar op rij zijn gestegen, zoals het CBS en Wageningen Economic Research gisteren bekend maakten, is volgens ABN het signaal dat er meer geproduceerd gaat worden, met lagere prijzen tot gevolg.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook: Deze boer kan weer investeren: 'Zingend door de melkstal'

Omdat Nederlandse boeren door regels op het gebied van fosfaatuitstoot niet verder kunnen groeien, moeten ze hun toevlucht zoeken in andere manieren om toch hun inkomsten op peil te houden.

De bank denkt dat dit alleen kan door er simpelweg meer geld voor te vragen. Dat zouden de boeren bijvoorbeeld kunnen doen door biologische producten, baby- en sportvoeding of merkkazen te maken, meldt de bank. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van