Ga naar de inhoud
Business

Tegenslag voor H&M: minder klanten in de winkels

Een zwak kwartaal voor de fysieke winkels. Beeld © Getty Images

Hennes & Mauritz trekt weer minder klanten naar zijn winkels en dat drukt de omzet. Net als veel concurrenten heeft de Zweedse kledingketen last van verkopen via internet.

De omzet van het bedrijf daalde in het vierde kwartaal met vier procent, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, tot 5 miljard euro. Het derde kwartaal van H&M liep tot november. In een persbericht spreekt het bedrijf zelf van een 'omzetontwikkeling ver onder de eigen verwachting' en een 'zwak kwartaal voor de fysieke winkels'.

Online gaat het wel goed, meldt het bedrijf, zonder daarbij concrete cijfers te noemen. H&M komt in januari met de definitieve jaarcijfers over 2017.

Om sneller te kunnen inspringen op het 'snel veranderende gedrag' van klanten, gaat het bedrijf online en offline meer integreren. Winkels zullen sluiten (aantallen worden niet genoemd) en er worden er minder geopend. In februari worden de nieuwe plannen toegelicht.   

Te hoge voorraden

Het derde kwartaal was ook al niet best voor de keten. De winst daalde toen met 20 procent, ook doordat klanten in onder andere Groot-Brittannië, Zweden en Nederland minder naar de fysieke winkels gingen. Voorraden bleken te hoog, waardoor er flinke kortingen gegeven moesten worden. 

In Nederland, qua omzet de negende markt voor H&M, daalde de omzet in het derde kwartaal met 1,2 procent tot omgerekend 195 miljoen euro. H&M telt wereldwijd 4553 winkels van verschillende merken waaronder COS, Monki, Weekday, &Other Stories.

Op de beurs kelderde het aandeel H&M vanochtend flink na het nieuws.

Dit is een artikel van