RTL Z Podcast

Van Liempt Een op Een met Lex Hoogduin: 'Schaf het ESM af'

08 december 2017 12:19 Aangepast: 05 februari 2018 16:51

Paul van Liempt gaat in gesprek met hoogleraar Economie Lex Hoogduin over het opkoopprogramma van de ECB, het Europese noodfonds en collega-economen die 'onbegrijpelijke' dingen zeggen.

Beluister hier de podcast

Lex Hoogduin gaat er eens goed voor zitten als de ECB ter sprake komt. Onlangs besloot het beleidscomité van de Europese Centrale Bank haar opkoopprogramma (QE) tot september volgend jaar voort te zetten. De ECB blijft obligaties opkopen en heeft zichzelf verplicht in ieder geval nog tien maanden elke maand voor 30 miljard euro aan nieuwe obligaties op te kopen.

Het is Hoogduin, hoogleraar economie en oud-directeur van De Nederlandsche Bank, al langer een doorn in het oog dat de ECB geen andere smaak heeft dan stimuleren. Hij noemt het 'kicking the can down the road' en is vol onbegrip over het maakbaarheidsideaal van de ECB. Hoogduin: "Hoe kun je in een (financieel) onzekere wereld, waarin zoveel variabelen een rol spelen, ook roepen dat de inflatie op 1,8 procent of 1,9 procent moet staan. Alsof je dat met een paar drukken op de knop precies kunt bepalen."

Hij is ook niet te spreken over het ESM, het Europees Stabiliteitsmechanisme. Het permanente financieringsprogramma voor de redding van lidstaten van de Europese Unie die in nood verkeren. In de praktijk leidt het er volgens hem toe dat Noord-Europa het onderspit moet delven tegen Zuid-Europa. Hoogduin: "Ja, ik zou graag zien dat het ESM wordt afgeschaft."

In zijn analyses wil Hoogduin niet op de man spelen, hoewel het hem ook niet ontgaan is dat economen als Bas Jacobs en Coen Teulings in sommige opzichten lijnrecht tegenover hem staan, zeker als het over het beleid van de ECB gaat. Waar Hoogduin pleit voor een geleidelijke stopzetting van het opkoopprogramma van de ECB, gaat Teulings nog verder de andere kant op. Die zegt: "Als QE niet voldoende blijkt resteert nog maar één optie: Bernanke’s 'helicopter money'. Geld uitdelen zodat mensen meer gaan besteden."

Wat Hoogduin daarvan vindt? Voor het eerst in zijn geconcentreerd vertelde betoog aarzelt hij en valt hij even stil: "Tja, hoe zeg ik dat in nette bewoordingen?" Na de aanmoediging het dan maar in minder nette bewoordingen te omschrijven, laat hij een harde lach volgen: "Voor mij onbegrijpelijk, daar laat ik het bij."

In de rubriek De Associatie, 'waar denkt u aan bij dit onderwerp?', opgenomen aan het eind van elk podcastgesprek in de Studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein, is Hoogduin op verzoek spraakzaam over Nout Wellink, Wouter Bos en Mark Rutte. En hij laat zich in hartje Amsterdam kennen als doorgewinterde Feyenoordsupporter: "Ik heb een seizoenkaart." Hij heeft vroeger zelf ook gevoetbald, als verdediger.

Maar zijn echt favoriete sporten zijn Amerikaans: honkbal en basketbal. Aan voorspellingen waagt hij zich niet. Maar een kampioenschap van Feyenoord sluit hij dit jaar uit. Een harde economische voorspelling doet hij ook niet, maar hij beaamt dat de wereldwijde schuldenberg tot grote problemen kan leiden bij ongewijzigd beleid. "Het gaat nu goed en ik ga ook geen grote crisis aankondigen. Maar als er eentje komt dan is die mogelijk groter dan in 2007."

RTL Z Podcast. Lex Hoogduin in Van Liempt Een op Een. Elke vrijdag.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van