Ga naar de inhoud
Business

Voormalig topmanager Volkswagen veroordeeld in dieselschandaal

Oliver Schmidt op een archieffoto uit 2014. Beeld © Joe Wilssens/ANP

Voormalig Volkswagen-topmanager Oliver Schmidt is door de Amerikaanse rechter veroordeeld tot zeven jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij het dieselschandaal. Daarnaast moet de Duitser een geldboete betalen van 400.000 dollar.

Dat heeft de rechtbank in Detroit woensdagavond Nederlandse tijd besloten. Volgens de rechter in de Amerikaanse staat Michigan heeft Schmidt zich schuldig gemaakt aan samenzwering tegen de Verenigde Staten (VS) en het overtreden van de Amerikaanse milieuwetten. Voor beide overtredingen werd respectievelijk vijf en twee jaar celstraf opgelegd.

In zijn functie als hoofdverantwoordelijke voor de naleving van Amerikaanse milieuregels heeft Schmidt de toezichthouders jarenlang voorgelogen. Zo weet hij de hogere uitstoot van schadelijke stoffen dan die in laboratoriumtests aan technische mankementen. In werkelijkheid bleken verschillende Volkswagen-modellen uitgerust met sjoemelsoftware om de emissies te manipuleren.

Doofpotaffaire

Afgelopen zomer al bekende de Duitser schuld. Volgens Schmidt kreeg hij de opdracht om de hele affaire in de doofpot te stoppen. Hieruit kan worden opgemaakt dat zijn bazen ook op de hoogte waren van de verboden software. Oud-topman Martin Winterkorn (2007-2015) heeft echter altijd ontkend van iets te hebben geweten. Hij is ook geen verdachte.

Enkele dagen geleden publiceerde de Duitse krant Bild am Sonntag uit een brief die Schmidt naar de rechtbank stuurde. Daarin schreef hij zich 'misbruikt' te voelen door zijn voormalige werkgever. Het speet hem dat hij, tegen advies van een advocaat van Volkswagen, de fraude niet zelf aan de Amerikaanse autoriteiten had gemeld.

Nog zes verdachten

Met de veroordeling van Schmidt staat de teller op twee. In augustus kreeg de Duitse techneut James Robert Liang al veertig maanden gevangenis opgelegd. Daarnaast moest hij een boete van 200.000 dollar betalen. Toen viel de straf hoger uit: tegen hem waren drie jaar cel en een boete van 250.000 dollar geëist.

Naast Schmidt en Liang staan nog zes andere oud-medewerkers van Volkswagen en Audi in het beklaagdenbankje. De Duitse automaker zelf trof een schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Totaal heeft het dieselschandaal Volkswagen al meer dan 25 miljard dollar gekost.