Business

KvK: tien procent ondernemers zit nog steeds in zwaar weer

23 november 2017 06:19 Aangepast: 23 november 2017 06:35
Beeld © ANP (Archieffoto)

De Nederlandse economie mag dan draaien als een tierelier, tien procent van de ondernemers heeft last van flinke tegenslag. En dat gaat ze niet in de koude kleren zitten, blijkt uit onderzoek dat de Kamer van Koophandel. Die vroeg zijn ondernemerspanel naar hoe ze omgaan met tegenslag.

Ruim de helft van de 1198 ondervraagde ondernemers heeft weleens mindere tijden gehad, ruim tien procent zit nu nog in de problemen. En dat zorgt voor stress, ook privé. Want niet alleen de nachtrust gaat aan gort, ondernemers in het nauw plunderen ook regelmatig hun privérekening om hun zaak draaiende te houden.

Toch is er hoop: bijna twee derde komt er, soms met de nodige schade, uiteindelijk weer uit, bijvoorbeeld door personeel te ontslaan of door betere producten of diensten aan te bieden. Van de mensen die er niet uitkomen, begint ongeveer een derde gewoon weer een nieuw bedrijf.

Door schade en schande wijs

Uit het onderzoek blijkt verder dat al die malheur vaak toch tot iets positiefs leidt: de meeste ondernemers zeggen dat ze er een betere ondernemer van zijn geworden. Dat geldt zelfs voor diegenen die nog midden in de misère zitten.

Dat was in veel gevallen te danken aan overleg met vrienden, familie of de accountant. Maar dat durft niet iedere ondernemer, vanwege schaamte en het wantrouwen van klanten en banken. Om financiële problemen uit de taboesfeer te halen, komt de KvK met een hulplijn voor advies of gewoon een luisterend oor.

Belpanel met BN'ers

Om ondernemers te laten zien dat het iedereen kan overkomen, heeft de KvK de BN'ers en ervaringsdeskundigen Jörgen Raymann, Ron Blaauw en Danie Bles ingeschakeld om in filmpjes over hun zakelijke sores te vertellen en in het belpanel te gaan zitten.

Daarvoor krijgen de BN'ers een vergoeding voor de dag die het opnemen van de filmpjes kostte. Hoeveel dat precies is, kon een woordvoerder niet meteen zeggen. Voor de campagne was een budget van in totaal 60.000 euro. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van