Ga naar de inhoud
Ondernemen

VanMoof haalt 2,5 miljoen euro op bij fans, hoopt op snelle groei

Beeld © VanMoof

Het Nederlandse stadsfietsenmerk VanMoof heeft 2,5 miljoen opgehaald via een crowdfunding. Met dat geld kan het bedrijf flink groeien: het komende jaar moeten er vier of vijf winkels bijkomen.

De 2,5 miljoen euro is aanzienlijk meer dan het streefbedrag van 1 miljoen. Als de teller daar was stil blijven staan had de fietsenbouwer vooral kunnen investeren in ontwikkeling en misschien een nieuwe winkel kunnen openen, vertelt een woordvoerder.

Vijf nieuwe winkels en omzet opkrikken

Met de volle 2,5 miljoen kunnen er maximaal vijf nieuwe zaken de deuren openen en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. VanMoof denkt dit jaar de omzet te verdubbelen naar 6 miljoen euro, volgend jaar mikken ze op 11 miljoen euro omzet. Dit jaar verkoopt het merk zo'n 10.000 van de kenmerkende fietsen.

Ongeveer 1000 mensen hebben via de crowdfunding geld in de bedrijf gestopt, maar wat ze daar precies voor krijgen, dat is nog niet duidelijk.

VanMoof heeft voor 2,5 miljoen euro aan converteerbare leningen uitgegeven. Dat betekent dat de investeerders niet direct aandelen krijgen voor hun geld, maar dat op een later tijdstip wordt bepaald hoeveel aandelen ze voor hun investering krijgen.

Tweede grote invetsering in korte tijd

Hoeveel aandelen de crowdfunders uiteindelijk krijgen voor hun investering hangt af van een volgende grote investeringsronde, waarna de totaalwaarde van het bedrijf beter berekend kan worden.

Begin deze maand haalde VanMoof al vier miljoen euro op bij investeerder Slingshot. Hoeveel aandelen Slingshot hiervoor kreeg is niet bekendgemaakt, anders dan dat het meer dan 10 procent en minder dan 50 procent is.

Bron: RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van