Ga naar de inhoud
Ondernemen

'Tekort aan bouwvakkers door overspannen woningmarkt'

Beeld © ANP

Het gaat zo goed met de bouwsector dat bouwbedrijven een probleem hebben: ze kunnen moeilijk personeel vinden om alle klussen uit te voeren.

Het afgelopen kwartaal had ruim 20 procent van de bouwbedrijven zo'n tekort aan medewerkers dat dit hun werkzaamheden belemmerde, schrijven economen van het Economisch Bureau van ABN Amro in een rapport. Dat is het hoogste niveau ooit volgens de bank. 

Volgens de onderzoekers stijgen de prijzen bovendien sneller dan de productie in de bouw. Dat komt onder meer doordat de vraag harder stijgt dan het aanbod.

Positieve stemming

De bouw profiteert vooral van de verder aantrekkende economie in Nederland. Daardoor is het ondernemersvertrouwen hoog in de sector, al zakte het wel een beetje ten opzichte van een kwartaal eerder. Bouwbedrijven zijn verder positief gestemd over hun orderportefeuilles. Die steeg naar het hoogste niveau sinds de eerste meting in 2012.

In de maanden april, mei en juni leverde de groei in de bouwsector nog 8.000 banen op, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek deze zomer. De omzet steeg met ruim 6 procent tot tot ruim 90 miljard euro.