Business

Rodezolenzaak Van Haren en Louboutin moet grotendeels over

23 oktober 2017 15:18 Aangepast: 23 oktober 2017 15:18
Ontwerper Louboutin staat bekend om zijn schoenen met rode zool. Beeld © EPA

De strijd tussen schoenenwinkel Van Haren en ontwerper Christian Louboutin moet grotendeels over. Het Europese Hof van Justitie heeft besloten het mondelinge deel van de zaak voor te leggen aan een hogere kamer van de rechtbank. De zaak is zo belangrijk, dat meer rechters zich hierover moeten buigen.

De twee bedrijven liggen met elkaar overhoop om rode schoenzolen. De roodgelakte zool is kenmerkend voor de schoenen van Louboutin, maar Van Haren besloot desondanks in 2012 eigen schoenen met rode zolen op de markt te brengen.

Louboutin was er niet bepaald blij mee dat een Nederlandse schoenenfabrikant een graantje mee wilde pikken van het iconische ontwerp. Het bedrijf heeft de zolen in de Benelux als handelsmerk geregistreerd, en vond dat de retailer daar inbreuk op maakte. Louboutin stapte naar de rechter en die stelde het merk in 2013 gelijk. 

Zaak moet toch over

Van Haren liet het er niet bij zitten en stapte naar het Europese Hof van Justitie. In juni leek de kans groot dat Van Haren de rechtszaak zou winnen. Toen werd het advies van de advocaat-generaal van het Hof gepubliceerd, die stelde dat 'geen merkbescherming kan worden verleend aan een kleur als daardoor concurrenten worden verhinderd om waren met hetzelfde functionele karakter aan te bieden'.

Het was goed nieuws voor Van Haren, het advies van de advocaat-generaal wordt namelijk vaak overgenomen door de rechtbank.

Maar, het bleek te vroeg gejuicht. Het Hof besloot vorige maand dat het mondelinge gedeelte van de zaak over moet. Beide partijen worden op 14 november opnieuw gehoord, blijkt vandaag. 

Zie ook: Van Haren wint slag in zaak tegen wereldberoemd Louboutin

De zaak moet over omdat het principiële vragen oproept over het het merkenrecht van de Europese Unie, daarom moet een grotere kamer van de rechtbank zich over de zaak buigen.

Veel meer wil een woordvoerder van het Hof niet kwijt over het besluit. "Het is inderdaad niet heel gebruikelijk dat dit gebeurt als er al advies is gegeven van de advocaat generaal", zegt hij tegen RTL Z. 

'Veel op het spel'

Een zaak kan opnieuw worden gehoord op verzoek van het Hof, maar ook als één van beiden partijen vindt dat niet al hun argumenten gehoord zijn, zegt de woordvoerder.

Op de vraag wie er in dit geval om heropening heeft gevraagd, en wanneer die beslissing is genomen, zegt de woordvoerder. "Dat is geen openbare informatie."  

Kopieergedrag

Volgens Helen Maatjes, advocaat intellectueel eigendom, staat er veel op het spel. "Het gaat niet zozeer om de rode onderkant van schoenen, maar om de bescherming van het vormrecht in zijn algemeen."

Als Van Haren in het gelijk wordt gesteld, dan 'kan dit meer kopieergedrag opleveren'. "Andersom, als Louboutin wint dan kunnen andere merken ook allerlei kenmerken, zoals kleuren of strepen, vast gaan leggen."

Annika Coomans, woordvoerder van Van Haren, laat in een schriftelijke reactie weten: "Wij hebben kennisgenomen van deze informatie. Wij vragen om uw begrip dat wij op dit moment geen mededelingen kunnen doen."

Louboutin reageerde niet direct op het verzoek om commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van