Business

Bezorgd Eneco-personeel schrijft brief aan gemeenten: 'Koester ons bedrijf'

23 oktober 2017 07:36 Aangepast: 23 oktober 2017 10:51
Inspectie van de windmolens van Eneco op de Noordzee. Beeld © ANP

In een open brief roepen 3500 medewerkers van Eneco gemeenteraadsleden en wethouders op om 'het bestaansrecht van ons bedrijf te koesteren en te bewaken'. Ze voor hun banen nu een deel van de gemeenten van hun belang in het energiebedrijf af wil.

Nu is Eneco nog in handen van 53 gemeenten. Een deel wil van hun aandelen af omdat ze vinden dat aandeelhouderschap van een commercieel bedrijf niet bij de taken van een gemeente passen. Voor het einde van de maand nemen zij hier een beslissing over. 

In de brief schrijven de medewerkers dat ze de verkoop van de aandelen begrijpen. "Maar wij verbazen ons wel over de gemeenten die daarbij geen harde verkoopgaranties vooraf willen vragen om onze en ook uw duurzame toekomst bij een eventuele nieuwe aandeelhouder zeker te stellen."

Zie ook: Crowdfundingsactie om Eneco te kopen gaat 'als een dolle'

Duurzame strategie

Zij stellen dat toekomstige aandeelhouders 'de duurzame strategie van Eneco volledig moeten onderschrijven, een langetermijnhorizon met Eneco moeten hebben en de werkgelegenheid van de huidige medewerkers te willen en kunnen garanderen'. 

Ruim een week geleden besloot de gemeenteraad van Rotterdam zijn aandelen te verkopen. De stad is met een belang van bijna 32 procent de grootste aandeelhouder van Eneco. De op een na grootste aandeelhouder, Den Haag, houdt ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van