Ondernemen

Maker innovatieve, zaadverbeterende onderbroek failliet

12 oktober 2017 12:47 Aangepast: 26 oktober 2017 15:49

Gebrek aan klanten en financiering heeft Juda Fashion, de Overijsselse maker van een innovatieve onderbroek, de das omgedaan. De boxershort zou sportprestaties verbeteren en de zaadproductie verhogen.

Ex-bankier Hans de Haas besloot in 2011 het roer om te gooien, en een innovatieve boxershort te ontwikkelen. Dankzij het gebruik van bijzondere vezels zou de onderbroek koeler zijn, waardoor sportprestaties zouden verbeteren.

"Het verkoelende en ademende materiaal is goed voor de doorbloeding, en laat de temperatuur in je liesstreek met 4 graden zakken", zei De Haas eind 2015 in regiokrant De Stentor. "Dat zorgt voor de aanmaak van 6 procent extra testosteron, waardoor je alerter bent, meer energie hebt en dus beter gaat presteren."

Vruchtbaarheid

Ook zou de innovatieve boxershort volgens De Haas de productie van zaad en dus de vruchtbaarheid van de dragers verhogen. Dankzij de koeling ontstaat 'een ideale leefomgeving voor de genitaliën, waardoor de productie door de testikels van zaad optimaal is', aldus de website. De broek zou zelfs de kans op prostaatkanker verkleinen.

De ondernemer liet zijn boxershort testen door sporters als turner Epke Zonderland en de voetballers van FC Groningen. De boxershort zou de hele wereld kunnen overgaan, stelde De Haas in vakblad De Ondernemer. "Dit idee heeft internationale allure."

Kapitaalinjectie

Dankzij een kapitaalinjectie van Rabobank en Regio Zwolle Incubator (RZI) kon De Haas in 2015 van start gaan. RZI stimuleert startende, innovatieve bedrijven in en rond Zwolle, en beloofde 150.000 euro. Dat geld zou in twee delen worden betaald.

De Haas liet 10.000 onderbroeken in China maken, en begon met de verkoop. Maar dat wilde niet erg vlotten, blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Edo Nijdam en een vonnis van de rechtbank Overijssel. In totaal verkocht JuDa Fashion nog geen 1700 onderbroeken.

Geen tweede financieringsronde

Om de verkoop aan te zwengelen wilde Juda Fashion eind 2016 het tweede deel van de financiering van RZI ontvangen. Dat geld wilde De Haas investeren in marketing. Maar RZI weigerde die 70.000 euro te storten, omdat het bedrijf niet zou voldoen aan de voorwaarden.

Zo had Juda Fashion met de tegenvallende bestellingen niet bewezen dat er een markt voor de onderbroeken bestond. Ook had het bedrijf geen andere inkomstenbronnen aangetrokken, zoals de bedoeling was. In het businessplan was nog uitgegaan van 150.000 euro uit crowdfunding.

De Haas stapte dit voorjaar naar de rechter, om de betaling van 70.000 euro door Regio Zwolle Incubator af te dwingen. Maar hij verloor de rechtszaak, en moest daardoor faillissement aanvragen.

Doorstart

Curator Nijdam onderhandelde met verschillende partijen over een eventuele doorstart. Volgens de curator is de voorraad van zo'n 6000 onderbroeken nog niet verkocht, maar 'het intellectuele eigendom en aanpalende zaken' wel. De website van het bedrijf is daardoor nog actief.

Nijdam wil niet zeggen aan wie die boedel is verkocht, of hoeveel dat opbracht. "We hebben een geheimhoudingsplicht afgesproken." De ondernemer en het doorgestarte bedrijf waren onbereikbaar voor commentaar.

Hij acht het onwaarschijnlijk dat schuldeisers nog iets van hun vorderingen terugzien. Rabobank gaat daardoor waarschijnlijk voor een ton het schip in. De Zwolse incubator verliest het eerste deel van de lening: 80.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van