ZZP

Kritiek op minimum-uurtarief zzp'er: 'Gaat in tegen vrije markt'

09 oktober 2017 16:02 Aangepast: 09 oktober 2017 16:11
Een fietskoerier van UberEats. Beeld © Archieffoto ANP

Het kabinet wil een minimum-uurtarief voor zzp'ers, maar daar is lang niet iedereen even enthousiast over. Het instellen van tarieven gaat in tegen marktwerking, zegt jurist Charlotte Meindersma.

"Er is nu een vrije markt, waarop je zelf bepaalt wat je vraagt. Als ondernemer kun je er ook voor kiezen om heel veel uren voor een lager tarief te werken, als je daardoor meer omzet maakt", geeft zij als voorbeeld.

"Je kunt niet ondernemen zoals je wil, als de overheid gaat bepalen welk tarief je rekent", voegt Meindersma er nog aan toe. Ze vreest voor minder opdrachten voor zzp'ers, omdat bedrijven werk gaan uitstellen, het niet laten doen of kiezen om het intern op te lossen. 

Minimum-uurtarief óf vast dienstverband

Het nieuwe kabinet wil dat zzp'ers alleen nog als zodanig worden gezien als zij een minimum-uurtarief ontvangen. Anders is er sprake van een dienstverband en wordt de opdrachtgever werkgever met als gevolg dat het bedrijf onder meer werknemersverzekeringen moet betalen en vakantiegeld moet betalen.

Daarmee gaat het voorstel verder dan de wijziging in de Wet minimumloon die ingaat vanaf 1 januari volgend jaar. Daarin is op initiatief van scheidend minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher geregeld dat 'kwetsbare' zzp'ers recht hebben op het minimumloon.

"Dit voorstel gaat een stapje verder omdat de zzp'er door de Belastingdienst als werknemer wordt aangemerkt wanneer deze minder dan 15 tot 18 euro verdient en omdat de 15 tot 18 euro per uur een stuk hoger ligt dan het huidige minimumuurloon op basis van een 40-, 38- of 36-uur durende werkweek", legt Johan Zwemmer, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en advocaat bij Stibbe, uit.

'Alleen om bestaansminimum te garanderen'

Het uurloon van 15 tot 18 euro is volgens hem een goede grens om te bepalen wat een kwetsbare zzp'er is, ondanks dat deze grens iets hoger ligt dan het minimumloon. Eerder weigerden werkgevers minimumtarieven voor zzp'ers te regelen in cao's omdat dit in strijd zou zijn met het mededingingsrecht. Dat wordt hiermee opgelost, voegt hij nog toe.

Eetbezorgbedrijven Uber en Deliveroo, die hun bezorgers op zzp-basis inzetten, wilden niet reageren op het plan. Bronnen binnen beide bedrijven melden dat er gewacht wordt op het regeerakkoord om de exacte details van de plannen te bestuderen.

Helpling: Dit geldt niet voor ons

Bij onlineplatform Helpling, dat bemiddelt tussen schoonmakers en klanten, is het voorstel met interesse gelezen, ondanks dat de plannen geen gevolgen gaan hebben op het bedrijf. Mensen die via Helpling werken zijn geen zzp'ers, maar vallen onder de regeling Dienstverlening aan huis, waardoor het bedrijf niet valt onder de nieuwe regelgeving, zegt woordvoerder Karen van der Kruit.

"Het is goed dat het kabinet nu eindelijk gaat kijken naar de positie van platformwerkers", zegt ze. Het bedrijf betaalt mensen die via hen schoonmaken 11,50 per uur, dat is meer dan het minimumloon.

"Wij kijken al hoe we meer kunnen betekenen, maar het probleem is dat als wij collectieve regelingen doen, we worden gezien als werkgever en dan zijn we geen alternatief meer voor de zwarte markt", aldus Van der Kruit. In november staat een gesprek gepland met het ministerie van Sociale Zaken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van